Најновије

Зеленски и (не)успеле чистке: Шта стоjи иза масовне смене украјинских политичара?

Кијев ће искористити реконструкцију владе да додатно узурпира власт. Зеленском је важно да спречи раст утицаја било коjих алтернативних сила, које могу да затраже почетак мировних преговора.

Неуспех на фронту, економска и социјална криза и притисак "западних партнера" изазиваjу велику турбуленциjу у украјинскоj влади, коjа не може ничим да се похвали - ни стабилношћу, ни легитимношћу. Као резултат тога дошло jе до неколико оставки, док део министара жели да напусти владу, а можда и Украjину. Међутим, ни то ниjе тако лако, чак ни за представнике власти.  

Председник Раде Руслан Стефанчук je изjавио да jе Врховна рада Украјине примила оставку министра спољних послова Дмитрија Кулебе. Jедан од главних актера киjевских власти последњих година и шеф дипломатије ниjе навео разлог због чега жели да напусти министарску фотељу након скоро три и по године. 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је Кулебину оставку речима "јесен, опада лишће, гране су огољене". 

Међутим Кулеба ниjе jедини покушао да побегне са брода који тоне. Осим њега, оставке су поднели и министар правде Денис Маљуска, министар за стратешку индустрију Александар Камишин, министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стрелец, потпредседница Владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина и министарка за реинтеграцију неконтролисаних територија Украјине Ирина Верешчук.

Репресиjа и у Оружаним снагама

Дан пре масовних оставки Кијев је суспендовао начелника Одељења за беспилотне системе при украјинској војсци након извештаја да његова породица живи у Русији. Истрага је покренута након што су украјински медији објавили да супруга Романа Гладког има руски пасош и да живи на Криму након што је полуострво вратило под окриље Русије 2014. године. Такође је објављено да је његова ћерка учествовала на такмичењима у пливању под руском заставом.

Наjинтересантниjе у овоj вести jе да jе главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски лично одлучио да Служба безбедности Украјине (СБУ) "спроведе додатну специјалну истрагу" у вези са Романом Гладким, начелником штаба Снага беспилотних система (УСФ). Притом сам Сирски jе рођен у Владимирскоj области, похађао jе московски воjни факултет, док део његове родбине и даље живи у Русији. 

Медији и експерти криве Гладког за откривање информациjе о гомилању снага и бомбардовање 179. заједничког центра за обуку Оружаних снага Украјине у граду Полтава. Према званичним подацима, руска воjска jе ликвидирала преко 50 воjника ОСУ, док jе неколико стотина рањено. Ако се узме у обзир да се ради о специjалцима за дронове и радиоелектронску борбу, коjи се сматрају наjбољим родом ОСУ, Гладков jе jош добро прошао. Додуше његова даља судбина ниjе позната. 

Зеленски је покушао да објасни кадровске промене. Он је рекао да ће "јесен бити изузетно важна за Украјину", због чега је било неопходно појачати одређене области у влади.

Зеленски је додао да ће до промена доћи и у председничкој администрацији док jе шеф парламентарне фракције "Слуга народа" Давид Аракамија најавио да ће више од 50 одсто кабинета бити промењено.

Украjину ниjе лако ни напустити

После гласања у Врховној ради неколико украјинских политичара је напустило своjе фотеље. Посланици су подржали разрешење Олге Стефанишине са места потпредседника Владе за европске интеграције. Александар Камишин је такође разрешен дужности шефа Министарства стратешке индустрије. Смењени су министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стрелец и министар правде Денис Маљуска.

Неки политичари су ипак остали на дужности против своjе воље. Ирина Верешчук остаје потпредседница Владе и министарка за "реинтеграцију" територија које не контролише Украјина. Безуглаја, заменик председника Комитета за националну безбедност и главни критичар Сирског, такође је остаjе на своjоj позициjи. Нису гласали ни о смени Кулебе, који је такође поднео оставку.

Ово ниjе први покушаj чистке врха државе. У марту 2024. (нелегитимни) председник Украјине Владимир Зеленски сменио је неколико људи: првог помоћника и бившег пословног партнера Сергеја Шефира, који је у медијима претежно представљен као стари друг Зеленског, доскорашњег шефа Савета за националну безбедност и одбрану Алексеја Данилова, и низ саветника.

Те промене у врху су биле повезане са жељом Зеленског да ојача своју власт пред изборе коjи на краjу нису били ни одржани. Тренутна ситуација се не разликуjе пуно. Узимајући у обзир стање на фронту и притисак Запада, Зеленском jе потребна смена кадрова како лично он не би дошао на ред у случаjу социjалног, воjног или политичког бунта.

Међутим, питаjу се и "инвеститори", због чега jе део политичара сачувао функциjе. То се пре свега односи на Мариjану Безуглуjу, коjа редовно критикуjе Зеленског и Сирског, не криjе лош положаj ОСУ на фронту и подржава бившег главнокомандујућег Залужног. 

Кијев ће свакако искористити реконструкцију владе да додатно узурпира власт. Зеленском је важно да спречи раст утицаја било коjих алтернативних украјинских или спољних сила, које у одређеном тренутку могу да затраже почетак мировних преговора, коjи би значили краj владавине тренутног председника и његовог окружења. 

И још једна занимљива ствар: премијер Шмигал остаjе на дужности иако су се више пута појавиле информације да је он први који би могао да лети из владе. Према процедури, кандидатуру за шефа владе предлаже председник Украјине – у овом случају одавно нелегитимни Зеленски, а одобрава је парламент чиjи правни статус такође ниje jасан. Али ако би дошло jош до промене премијера, то би могло довести до потпуне парализе ионако зависног система. 

Што се тиче Русије, без обзира ко ће бити на власти, политика Украјине се неће променити. Међутим, пре или касније Кијев ће морати да прихвати услове Русије, а ко ће бити на власти више није толико ни битно.

ОВО БИ ЗНАЧИО ДИРЕКТАН УДАРАЦ НА РУСИЈУ: НАТО спрема жестоку акцију у Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА