Најновије

БРИКС: Самозаљубљени Запад изазива мучнину и гађење

Пише: Петар Давидов

У Москви је крајем августа одржан Међународни форум локалних органа власти држава БРИКС, који је показао: политика неоколонијализма, које се придржавају земље „цивилизованог“ Запада, потпуно је застарела, а огромна већина држава света тражи (и налази) такве облике сарадње који у потпуности искључују чак и наговештај колонијалне политике.

Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, је рекао: „...данас БРИКС наступа у улози лидера интереса целог незападног света... Од 1. јануара 2024. Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија су постали пуноправни чланови нашег удружења. Ове земље поседују значајан економски потенцијал, играју важну улогу не само у својим регионима, већ и на међународној сцени и, што је најважније, деле основне вредности БРИКС које нас обједињују, укључујући дух солидарности, равноправности, узајамног поштовања, отворености и консензуса.“ Још једна „руска пропаганда“? Мало вероватно: судећи по броју земаља-учесница, Запад у свом садашњем самозаљубљеном и пљачкашком односу према другима, губи и последње остатке ауторитета. Тако је, на пример, на форуму учествовало 128 држава света, од којих су 38 већ постале чланице БРИКС-а. Укупно је узело учешћа више од 5000 високих званичника – ови подаци су све друго сем „пропаганда“. Запад и његов систем вредности су свету очигледно досадили, свет их доживљава као опасне, штетне, а понекад и смртоносне по себе. И заиста: обезбеђивати хедонистичко благостање и религиозно уверење „златне милијарде“ у своју сопствену изузетност и непогрешивост за наша средства и новац, већ је свима досадило.

Да ли то значи да су се сиромашне земље побуниле и желе да уклоне бившег хегемона са власти? Прво, земље које припадају БРИКС, никако се не могу  назвати сиромашним. А као друго, ради се, не о побуни већ пре свега, о жељи за праведнијом сарадњом, без похлепног и наметљивог посредника. Треће, сам бивши хегемон губи, у светлу светских догађаја, и оно мало преосталог ауторитета, и сви виде: „цар је го“. Ах да, кад смо код сиромаштва: Москва је престоница државе којој су уведене десетине хиљада различитих санкција, а налази се на првом месту међу престоницама земаља БРИКС-а, да не говоримо о престоницама земаља ЕУ. Извините, али упоређивање квалитет живота и уређеност Берлина, Париза, Загреба итд. са московским је већ просто смешно. У Москви је лепше, боље, чистије, сигурније (кад смо код тога, свратите на главну железничку станицу у Берлину, и упоредите. Мада можда и не, боље немојте: превише је опасно и прљаво. О метру и да се и не говори). Тако да, не желећи да заличе на главне градове ЕУ, где је постало очигледно небезбедно и некомфорно, земље тзв. глобалног Југа су се окренуле искуствима Русије у организовању процеса побољшавања логистике, дигиталног управљања градским ресурсима, развоја градског комфора и безбедности. Тешко да би се то догодило да се Русија не носи са санкцијама овако добро, сложићете се. 

То јест, мора се признати: упркос свим „чарима“ политике санкција, она не само да не доноси очекивани резултат њеним креаторима, већ и помаже Русији да развија своју економију, социјалну сферу, спољну политику.
Током дводневног форума потписано је на стотине уговора о проширењу робне размене са свим земљама БРИКС-а – и ето то је анулирани ефекат санкција. „Изолација Русије“? Хм, пре неколико дана Турска је изјавила о својој жељи да се придружи БРИКС-у – ово је тржиште неколико пута веће него оно у ЕУ. Изгледа да је и Турцима досадила западноцентрична политика, а придруживање Европској унији престало је да буде фикс идеја, посебно у овим садашњим условима. У овом тренутку, укупно још 28 држава жели да се придружи БРИКС-у, и то је само оно што је званично декларисано. Становништво држава БРИКС-а чини половину светског становништва. Укупно, ових 11 држава имају 3,6 милијарди становника, што је 45% становништва целог света. По броју становника БРИКС надмашује Г7 више од четири пута. По резервама минералних сировина, БРИКС је такође лидер. Довољно је рећи да организацији припада 45% свих светских залиха нафте.

Средином септембра у Москви ће поново бити одржан догађај посвећен активностима БРИКС-а: медијски самит, на коме ће учествовати водећа средства масовног информисања (СМИ) – окупиће се директори тих медија, главни уредници – то ће бити највећа светска интерактивна платформа за масовне медије. Да ли је ово пропаганда? Врло могуће. Међутим, она је потребна. Ако друго ништа а оно барем да би се ослободили наметљиве и лажне пропаганде веома „слободних и независних“ западних медија. Информациони рат није ни престајао. И истински успеси држава чланица БРИКС-а ће веома помоћи да се у том рату победи.

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА