Најновије

Бугарскa партија Препород позива: Напустимо ЕУ и НАТО, пређимо у БРИКС

Странка је позвала на одржавање референдума о одлагању чланства земље у еврозони најмање до 2043. године.

Бугарска проруска десничарска партија Препород, трећа по броју посланика у парламенту, позвала је да земља напусти Европску унију и постане чланица БРИКС-а, преноси "Еурактив".

Такође, странка је позвала на одржавање референдума о одлагању чланства земље у еврозони најмање до 2043. године.

Упркос подршци Препорода, Бугарске социјалистичке партије (БСП) и партије Постоји такав народ, посланици из водеће странке ГЕРБ, проевропске коалиције Настављамо са променама/Демократска Бугарска (ПП-ДБ) и Покрет за права и слободу (МРФ) одбацио је предлог да се "подрива пуна интеграција Бугарске у ЕУ".

Лидер Препорода Костадин Костадинов је директно позвао Бугарску да напусти ЕУ и НАТО.

"Ако желимо да имамо будућност, нама није место у овим структурама, а то су ЕУ у овом формату и НАТО. Ако се ЕУ не реформише, морамо да је напустимо јер не желимо да умремо у њој", рекао је он.

Нова изборна теза Препорода је да Бугарска треба да постане чланица БРИКС-а, а партија је почела да шаље своје представнике на форуме те организације.

Циљ званичника у Софији је да се Бугарска придружи еврозони најкасније до средине 2025.

Већина стручњака тврди да је реалан рок 1. јануар 2026. због текуће политичке кризе у земљи. Према последњим анкетама, Бугари су подељени 50-50 за увођење евра, а главни страх је раст цена.

Посланик Препорода Цончо Ганев рекао је да бугарски народ треба питати да ли жели да буде део еврозоне или не. Он је објаснио да је БРИКС богатији "клуб" од западних земаља и да "то изазива бесомучни страх евроатлантских партија да изађу на референдум".

"Усуђујете се да кажете да бугарски народ није компетентан да доноси такве одлуке. Чујете ли шта говорите? Бугарски народ је компетентан да донесе такву одлуку", рекао је он, обраћајући се проевропским странкама у парламенту.

ВУЧИЋ: Нисам сигуран да "Рио Тинто" жели да уложи довољно новца у заштиту животне средине

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА