Најновије

ДОДИК ОБЈАСНИО ЈОШ ЈЕДНОМ: Није сецесија, него "мирно раздруживање"

Република Српска није имала и нема план за сецесију, већ има план да брани своју аутономију, поручио је председник Републике Милорад Додик.

Додик каже да поједини тај пут називају сецесијом иако су поруке из Српске да, уколико БиХ не може да функционише, треба приступити мирном раздруживању.

Он је појаснио да Република Српска мисли, уколико се БиХ покаже као немогућа земља, да једино што је могуће јесте мирно раздружење и да се покуша живети као добре комшије.

"Шта је ту сецесија? По међународноправној квалификацији термин сецесија је насилно одвајање територије без воље других. Ја тежим да мирно раздруживање буде и воља других", рекао је Додик за бањалучки Глас Српске.

Додик је то рекао коментаришући то што је протеклих дана на мети критика због изјаве да "сецесија није политика Републике Српске", а везано са недавном посетом директора ЦИА.

Поновио је да је мирно раздруживање најбоља опција.

Додик је истакао да је у БиХ све подељено и да је немогуће, без обзира на све медијске и друге спинове, покушаје и убеђивања, направити било шта јединствено.

"Није могуће направити то јединство. Тако да та ентитетска граница која је постављена је дефинитивна граница. Само ће једног дана бити и службено проглашена", рекао је Додик.

На питање шта очекује од новог америчког изасланика за западни Балкан Александра Казанофа, Додик је одговорио да, уколико буде усмерен ка томе да се унутрашња питања у БиХ решавају унутрашњим разговорима, биће прихватљив, а уколико буде наметао свој став, мораће то да ради сам са собом.

На констатацију да је један од првих потеза Казанофа био састанак са Кристијаном Шмитом на којем је подржао употребу бонских овлаштења, Додик је рекао да је то стари став Америке и да верује да схватају да би било какво потезање тих овлаштења у смислу дисквалификације људи, било контрапродуктивно.

Прочитајте ОВДЕ о борбеним дејствима групе трупа Југ армије РФ

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА