Најновије

ЕУ ПОНОВО УСЛОВЉАВА СРБИЈУ: Ако желите наш новац, поштујте санкције које смо увели Русији

Постоји и низ услова, укључујући поштовање заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ и поштовање санкција, а те тачке су укључене као обавезне по реформама, рекла је представница Европске комисије Ана Писонеро.

Усклађеност са спољном политиком ЕУ и поштовање санкција које је увела, један је од услова за издвајање средстава из фонда ЕУ за развој Западног Балкана, изјавила је представница Европске комисије Ана Писонеро на брифингу у Бриселу, одговарајући на питање да ли због "добрих односа" између балканских земаља и Русије могу да остану без европског новца.

"Европска комисија тренутно процењује планове реформи, које су раније поднеле балканске земље, укључујући Србију. Ова процена ће такође укључити прелиминарне консултације са државама чланицама ЕУ. Финансирање захтева успешну имплементацију социо-економских и фундаменталних принципа и реформи вредности", казала је Писонеро.

Према њеним речима, постоји и низ услова, укључујући поштовање заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ и поштовање санкција, а те тачке су укључене као обавезне по реформама.

Претходно је портпарол Европске комисије Петер Стано рекао да "ЕУ позива Србију да одбаци јачање односа са Русијом, јер је то у супротности са њеним обавезама као кандидата за улазак у Унију", коментаришући састанак председника Русије Владимира Путина и потпредседника Владе Србије Александра Вулина на маргинама Источног економског форума.

"Европска унија рачуна на све земље кандидате као на поуздане европске партнере који деле исте принципе, вредности, безбедносне гаранције и напредак. Европска унија је била јасна са својим партнерима: односи са Русијом не могу бити нормални због руског неоправданог рата против Украјине", рекао је он за Н1.

Наиме, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је 2023. године стварање Фонда за развој Западног Балкана како би се убрзала интеграција земаља региона у ЕУ.

Претпостављало се да ће балканске земље добити европска средства за своје планове социо-економских реформи за активније учешће на јединственом тржишту Европске уније.
 

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА