Најновије

КОРПА ЗА ЛАЈЧАКА: Да ли је Приштина дефинитивно изашла из дијалога са Београдом

Приштина је схватила да Мирослав Лајчак нема никакву ни моћ ни механизме који би њима користили и вероватно је то разлог што Вјоса Османи не жели да се види са њим. Приштина је јасно ставила до знања да она жели да разговара само о међусобном признању Београдa и Приштине, што им дијалог са ЕУ не нуди, оцењује Зоран Миливојевић.

Лајчак је ове недеље на маргинама Безбедносног форума Глобсек у Прагу затражио састанак са Вјосом Османи, међутим, она је одбила да се састане са изаслаником ЕУ, а као разлог, њен кабинет је саопштио да је била заузета другим састанцима током једнодневне посете Прагу.

Лајчак отписан у Приштини

Дакле, делује као да је Лајчак попио озбиљну корпу од Вјосе Османи али је питање да ли је та одлука искључиво њена, или је Америка која не жели да се дијалог са Београдом настави до завршетка председничких избора у САД, послала сигнал да се не иде на састанак.

Дипломата и бивши амбасадор Зоран Миливојевић не мисли да је ово баш масло Америке с обзиром да је Приштина више пута истакла да сматра да је Лајчак пристрастан у преговорима и наклоњен Београду што је, каже он, јако далеко до тачног.

„Приштина одавно сматра да Лајчак није неутралан у дијалогу Приштине и Београда, већ да је пристрастан, што уопште није тачно. Тако да мислим да је ово последица таквог приступа,“ каже Миливојевић.

Друга ствар, додаје Миливојевић, односи се на процену Приштине да сам Лајчак више нема никакву улогу ни моћ у том преговарачком процесу.
Очекују промену правца дијалога

„Османи као и Аљбин Курти заоштравају свој политички став искључиво инсистирајући да дијалог са Београдом буде о међусобном признању. Дакле, да се ти разговори воде искључиво у том правцу. Сам Лајчак је у некој врсти интерегнума, јер симболише ЕУ и њено учешће у дијалогу у ситуацији када ЕУ нема ни институција ни ничега. Тако да је процена да он не може ничему да допринесе, чиме се и врши притисак на ЕУ да будуће разговоре Београда и Приштине усмери искључиво ка Србији и да је притисне да потише Охридски споразум и да призна Косово,“ оцењује Миливојевић.

С треће стране, ово све има и предизборну димензију за Приштину, истиче наш саговорник, јер њих чекају избори у фебруару 2025.

„Пре свега, овде се ради и о завршном периоду мандата Куртијеве владе, и он хоће на овај начин да покаже свој програм, а самим тим и да обезбеди већину на следећим изборима,“ каже Миливојевић.

Понижење Лајчака је понижење ЕУ

Лајчак се током боравка у Прагу састао са председником Србије Александром Вучићем, и истакао да је то био један од важнијих разговора о наставку дијалога, и најавио да ће ускоро посетити Приштину како би припремио следећи састанак главних преговарача у Бриселу.

Иначе, ово није први пут да је Лајчак овако понижен од стране Приштине. У неколико наврата је током посете Приштини уместо са Куртијем и Османи завршио и то после вишесатног чекања остао да се једно или друго појаве и да га приме, иако је посте увек била најављена, завршио на канабету са косовским шефом преговарачког тима Бесником Бисљимијем.

Из ЕУ су пар пута упозорили Приштину да је њено понашање према Мирославу Лајчаку непримерено с обзиром да је он представник ЕУ и њихов главни преговарач, али Приштина је на то остала нема што се тумачи да јој преговори који се воде под окриљем ЕУ више не одговарају јер она не жели да разговара о техничким питањима већ искључиво о статусним.

ПОЧЕЛО МАСОВНО ПОВЛАЧЕЊЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Бацају оружје и беже главом без обзира, дрон забележио нестварне сцене! (ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА