Најновије

МЕКГРЕГОР: Украјински рат ће се завршити под условима које ће одредити углавном Москва

Бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор оценио је да свет бежи на страну БРИКС-а јер бежи од америчке хегемоније.

Указао је: „Притисли смо свет својом финансијском, војном и економском моћи. Људи су уморни од тога. Не желе да им се говори шта да узгајају или како да воде своју земљу. Не желе да им се диктира под којим условима могу да добију зајам од Светске банке. Све земље желе да буду слободне, независне и суверене државе.

И додао: „Владимир Путин и Си Ђинпинг су јасно рекли: „Придружите нам се. Нема предуслова. Желите слободну трговину, виши животни стандард, већи просперитет, мир и стабилност? Све то подржавамо. Придружите нам се."

На крају Хладног рата – уверен је Мекгрегор – Америка је имала шансу да објави: „Поштујемо право сваке земље да изгради своју управу онако како она сматра прикладним. Поштујемо вашу културу, ваш начин живота и нећемо ништа да вам намећемо. Желимо да се разумемо са свима. Могли смо то да урадимо, али смо све то упропастили тако што смо велике делове света – све који неће да се понашају како ми желимо – прогласили за непријатеље. Сећате се када је Џорџ Буш 2001. рекао: „Или сте са нама или сте против нас“?

Мекгрегор је додатно прецизирао:

„Ми се не задовољавамо подршком унутар УН и других структура јер ​​желимо да имамо вазалне државе. А људи по свету су уморни од тога. Ми себе сматрамо центром универзума, али то није тако. Готово је“.

На крају је одговорио и на питање: како ће се украјински рат завршити?

- Завршиће се под условима које ће одредити углавном Москва. Али, Москву не одликује наша глупост. Сигуран сам да ће се Русија, када коначно заврши са свим овим, обратити државама које се граниче са Украјином са предлогом да потпишу верзију решавања сукоба коју сматрају прихватљивом. То може бити веома различито од распореда који је данас видљив на мапи. Ако се то деси, то неће бити први случај да један кутак света постане предмет прерасподеле и расподеле између других сила.

- Сви заборављају да је до поделе Пољске 1790-их дошло не из мржње према Пољацима, већ због потенцијала сукоба на тој територији. Пољаци нису били у стању да ефикасно управљају својом земљом, а шефови Русије, Пруске и Аустроугарске су резоновали: „Ако не интервенишемо, ако не поделимо те земље и не преузмемо контролу, то ће се развити у вечни проблем и доћи ће до рата између нас“.

Мекгрегор је закључио: „Сумњам да ико у источној Европи сада жели да се бори са Русијом и обрнуто. Зато и мислим да ће се ситуација овако разрешити. А ми ћемо можда ћемо бити гурнути у други план, ако не и бачени у море“.

Роберт Кенеди Млађи окривио САД за сукоб у Украјини: Вашингтон је прешао руске црвене линије

Извор: Факти.ирг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА