Најновије

ПУТИН ПОРУЧИО: Развој Далеког Истока је национални приоритет Русије за 21. век

Земље Глобалног југа чине више од половине глобалног БДП-а, земље БРИКС-а трећину, навео је председник Владимир Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.
Путин у Владивостоку

Путин у Владивостоку

"Природним путем се мења приоритет у коришћењу националних валута. Ми с партнерима у БРИКС-у већ 65 посто плаћања обављамо у националним валутама", рекао је Путин.

Према његовим речима, Русија не води политику дедоларизације јер није она та која је одбила да спроводи обрачуне у америчкој валути.

На почетку обраћања на пленарној седници која носи назив "Далеки исток 2030: Ујединимо напоре и створимо нове могућности" Путин је пожелео добродошлицу свим учесницима на форуму на коме се, као је рекао, отварају могућности за развој партнерства.

Русија је као национални приоритет за 21. век дефинисала развој Далеког истока, а сам живот и изазови са којима се држава суочила у последње време су потврдили да је та одлука исправна.

Да је одлука исправна указује и чињеница да се перспектива све више помера према Истоку и Глобалном југу, навео је председник.

"Примећујемо објективне тенденције које јачају и у светској економији, тј. да се главне пословне везе, трговачки путеви и уопште цео вектор развоја све више се преоријентише ка истоку и Глобалном југу", рекао је Путин.

"Ми се не водимо политиком дедоларизације, нисмо ми одбили да спроводимо обрачуне у доларима, него су нама то укинули, па смо морали да се окренемо алтернативи", рекао је председник Путин.

Валута одређене државе одржава њену моћ, рекао је Путин и објаснио да што је моћнија економија и има више партнера то је валута те државе траженија у обрачунавању.

Такође, земље Глобалног југа чине више од половине глобалног БДП-а, земље БРИКС-а трећину, навео је Путин.

Председник Русије је указао да је већ задужио владу да заједно са великим руским енергетским компанијама и пословним круговима припреми дугорочни програм развоја енергетских капацитета на Далеком истоку и да обезбеди механизме пројектног финансирања за то.

"Од тога како ће се развијати Далеки исток, зависи и будућност наше државе. У ствари, данас је Далеки исток, без сваког претеривања, постао најважнији фактор у јачању позиције Русије у свету", закључио је председник.

Како би се регион Далеког Истока развио, потребно је урадити више него то је до сада урађено, навео је Путин и истакао два главна апсекта на којима би ваљало да се ради.

"Потребно је побољшати услове за раднике и да живот региону учинимо комфорним. Главно је да човек и његова породица знају да је то дугорочно, да могу да граде планове за будућност и да живот овде има перспективу. Да човек и његова деца имају перспективу. Перспектива је много важна, нарочито за младе људе", навео је председник.

Према његовим речима, потребно је да се истовремено ради на развоју производње и економије.

"Кад градимо неки објекат морамо да размишљамо где ће и како ће да живе они људи који ће ту да раде", рекао је Путин.

Тренутно се по овом принципу развија 22 насеља, али у наредним годинама је у плану изградња 200 оваквих насеља на територији целе РФ, навео је Путин.

Како је раније најавио Путинов помоћник Јуриј Ушаков, на пленарној седници ће говорити и малезијски премијер Анвар Ибрахим и потпредседник Кине Хан Џенг.

У Владивостоку се од 3. до 6. септембра одржава Источни економски форум на којем се ове године окупило 6.000 гостију из 76 земаља, међу којима је и потпредседник Владе Србије Александар Вулин.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова рекла о Макроновој поруци Србима

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА