Најновије

СРПСКА ЛИСТА ОПЕТ УПОЗОРАВА: Прогон Срба и свега што је српско! (ВИДЕО)

Представници Српске листе оценили су упад косовских власти у српске институције на северу Косова као политички прогон српског народа, јер су те установе пружале услуге грађанима. “Овде није питање Игор Симић или Запорожац, ово је питање народа, односно како ће народ без тих услуга", казао је Члан Председништва Српске листе Игор Симић на конференцији за медије.
Српска листа

Српска листа

Симић је рекао да ће се представници српских институција који су добили позиве за саслушања одазвати позивима и да ће јасно и гласно рећи да су радили у корист грађана свих националности, те да никада нису фалсификовали документе за шта их оптужују приштинске власти.

Како истиче, о постојању српских институција косовске власти су знале, то није ништа ново.

У том контексту додаје да се у Бриселу преговарало о начину њиховог функционисања.

"Те институције су пружале легалне услуге свим грађанима, пандан њима не постоји", казао је Симић и навео да се ради о томе што грађани неће имати где да пријаве рођење, да се венчају, пријаве смрт.

Истиче да се ових дана могу чути најаве за отварање моста на Ибру, али и о упаду у друге институције.

"Прети се и Универзитету. Ово је тренутак да међународна заједница покаже своје лице, да ли ће то учинити видећемо, али ово је тај тренутак. Ми ћемо се одазвати позиву, делимо судбину народа, нећемо бити први Срби који су на саслушању", казао је Симић.

Подсетио је и да је 2013. година Скупштина у Приштини усвојила закон којим је ратификовала Бриселски споразум који се бавио тиме како да функционишу српске институције и у косовском систему.

"Ове институције су апсолутно легалне и у складу са законом. Српска листа је одувек позивала на мир и суздржаност, и сада позивамо на мир и суздржаност. Одазваћемо се позиву и рећи јасно и гласно ово је политички прогон српског народа и ово је део ширег плана институционалног прогона са Косова свега што је српско", поручио је Симић.

После затварања српских институција издати су налози да се челници Српске листе саслушају у полицији у својству осумњичених, због "фалсификовања докумената".

Реч је о председницима Привремених органа Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића – Ивану Запорошцу, Ивану Тодосијевићу и Зорану Тодићу, директору ПИО Фонда за Косово, Игору Симићу, као и директору Дирекције ПИО Фонда за Косовску Митровицу Милану Радојевићу.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова рекла о Макроновој поруци Србима

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА