Најновије

Александар Дугин: Културна мисија БРИКС-а је истински и срдачни дијалог цивилизација

Мисија БРИКС-а је културно ослобођење. Ми не можемо да гледамо како наша браћа пате под јармом глобалистичких елита, али ми нисмо непријатељи западне културе, већ је њен непријатељ онај који данас води Запад, сматра руски мислилац Мисија БРИКС-а је културно ослобођење. Ми не можемо да гледамо како наша браћа пате под јармом глобалистичких елита, али ми нисмо непријатељи западне културе, већ је њен непријатељ онај који данас води Запад, сматра руски мислилац

Мултиполарни свет се управо ствара пред нашим очима и он се састоји од различитих цивилизација и култура, а то више није теорија, већ пракса, рекао је руски мислилац Александар Дугин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, преноси сајт "Геопилитика".

БРИКС је већ мултиполарни свет, наставио је руски филозоф. Чланице БРИКС-а нису само државе, већ велике цивилизације, које обухватају читав низ земаља. На пример, Акханд Бхарат је ново/старо име Индије, Велика Индија, која није Индија у смислу националне државе. То је огромна индијска култура, која је утицала на многе земље и многе народе.

После 1990, процес глобализације је постао једнополаран. Глобалистички, либерални Запад је сопствену цивилизацију схватао као носиоца јединствених културних вредности. Сви остали, уколико су желели да се развијају, морали су постати исти као Запад, у техници, политици, економији, култури, дипломатији, образовању. То је био пут који је водио ка једном свету. Запад је своје постмодернистичке идеолошке критеријуме покушао да прошири на цео свет, нагласио је Дугин.

Кинеска култура је више од Кине, то је идеја "Небеског царства". Ово укључује и Кину и огромне територије под њеним утицајем, дакле, кинеску културу. Културни код је важнији од државе, истакао је руски мислилац. Русија је више од Русије. Руски свет није само Руска Федерација, већ је цивилизација за себе. Кина, Индија, Русија су државе цивилизације, каже руски мислилац.

Исламски свет се састоји од разних држава. Постоје шиити, сунити, постоје секуларни режими попут Ердогановог, а постоје и строго верски режими, али то је још једна цивилизација, још један пол.

Африка је континент будућности, који се враћа својој судбини. Африка улази у фазу дубоке деколонизације, трагајући за културним коренима, не пратећи више Запад, већ идући својим путем. Африка открива свој идентитет, а то је њена култура. Африка је присутна у БРИКС-у са своја два моћна центра – Јужном Африком и Етиопијом. Етиопија је једина афричка земља која никада није била колонизована и која је постала симбол слободне Африке. Јужна Африка је симбол борбе против колонизације, победничке борбе против расизма и колонијализма. И, наравно, постоје земље у западној Африци, у којима се одвија процват културе, цветање афричког идентитета, афричке традиције, чији корени сежу у Египат и много старија времена.

Латинску Америку у БРИКС-у представља Бразил, Аргентина је већ ушла у БРИКС, а време је да уђу и Мексико и друге латиноамеричке земље, рекао је Дугин.

 То значи да БРИКС чине културе. БРИКС је дијалог култура, то је потпуно нови мултиполарни модел, у коме нема Запада. Наравно, ако се Запад врати својим културним коренима, он може постати учесник у великом дијалогу култура. Међутим, за сада Запад инсистира на томе да не постоје културе ни цивилизације, већ само једна, западна цивилизација.

ПУТИН ИМА ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ! Врло јасна порука Вучићу у Лозници преко Боцана Харченка

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА