Најновије

Лајчак тврди: Србија је повукла писмо са примедбама на Охридски споразум

Србија је после Охридског споразума послала писмо ЕУ у којем је изразила резервисаност на делове који се односе на дефакто признање Косова, а изасланик ЕУ Мирослав Лајчак сада каже да је Србија то писмо писмо из децембра 2023. године повукла

Изасланик Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак данас је у Приштини изјавио да је Србија повукла писмо из децембра 2023. године, у коме је саопштила да неће применити оне делове Охридског споразума који угрожавају њене националне интересе. 

"Писмо је повучено. Било је појединих изјава које нису биле од помоћи, али споразум је у потпуности валидан и у целости, и више од тога... И као такав споразум је део косовског и српског европског пута, тако да има двоструку важност", рекао је Лајчак.

Србија је после Охридског споразума послала писмо Европској унији у којем је изразила резервисаност на делове који се односе на дефакто признање Косова. 

Одговарајући на питање да ли има информације да ће се Србија повући из Охридског споразума, Лајчак је рекао да је споразум правно обавезујући за обе стране.

"Охридски споразум је правно обавезујући и радимо на његовој примени. Ниједна страна се није повукла, и разговарамо са обе стране, и са Србијом и са Косовом како бисмо убрзали имплементацију", рекао је Лајчак.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа. У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан.

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (ЕЕАС) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ.

Према предлогу, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени.

Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела

"Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије", наведено је у том захтеву.

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива "остала питања", у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено - још 14. децембра 2015. године.

Лајчак је рекао да је током сусрета са замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем у Приштини договорен наредни састанак главних преговарача у Бриселу, али да не може да објави датум састанка без координације са другима, преноси "Репортери".

Изасланик ЕУ је рекао да је током састанка било речи и о отварању моста на Ибру, у Косовској Митровици, и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али само у сарадњи са међународним партнерима Приштине.

На питање о блокади прелаза са која је најављена за данас у 18 часова, Лајчак је рекао да је видео најаве, али да се нада да неће бити блокаде, јер ће то, како је навео, имати негативан утицај на слободу кретања.

ЛИЦЕМЕРУ ДОГОВОРИО СИ СЕ СА АЛБАНЦИМА: Двери жестоко оплеле по Вучићу

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА