Најновије

Лавров: Притисак на Србију сличан ономе који се данас због БРИКС-а врши на Турску

Србији понављају да ће обновити преговоре о њеном учлањењу у ЕУ и да је виде као део европске породице, али да је неопходно признање независности "Косова" и да у потпуности подржи антируске санкције, наводи руски министар спољних послова.

Позиција НАТО-а и Европске уније према Србији слична је као према Турској, која је однедавно показала жељу да се придружи БРИКС-у, оценио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за "РБК".

Лавров је, коментаришући све већу заинтересованост држава за прикључење и сарадњу са БРИКС-ом, истакао да Западу упозорава да је улазак Турске, чланице НАТО-а, у БРИКС неспојив с чланством у Алијанси, док је Европска унија, како је додао, одреаговала "доста отвореније", упозоривши да не само да су улазак у БРИКС и ЕУ неспојиви, већ и да се од кандидата очекује придруживање "јединственој спољној политици (Уније) у области безбедности".

"То је отворена наредба за придруживање антируским санкцијама, уколико Турска жели да постане чланица Европске уније. Исто је и у случају Србије", поручује Лавров. 

"Њој су рекли да ће обновити активне преговоре (о уласку у ЕУ), да је виде као део 'европске породице', али да је неопходно признање независности Косова и да у потпуности подржи антируске санкције", изјавио је руски министар.

"И то (ЕУ) је демократско удружење које је својевремено настало у циљу друштвено-економског развоја Европе и благостања њених народа. Оно се претворило у отворени продужетак САД, а од недавно и НАТО-а. Европска унија је потписала споразум са Алијансом у складу са којим је Северноатлантској алијанси у потпуности предала улогу лидера када је реч о војним питањима", објаснио је Лавров.

УКРАЈИНСКА АРМИЈА ПОКУШАВА ДА РЕШИ КУРСКУ ОБЛАСТ: Залећу се на важну трасу, Руси кренули да их исцрпљују

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА