Најновије

Све о војном року у Србији: Ко се не одазове биће кажњен, а ево колико ће трајати обука

О враћању обавезног служења војног рока у Србији интензивно се прича скоро пуне четири године с тим што би коначна одлука на ту тему требало да буде донета у наредне две недеље, како је најавио председник Александар Вучић.

Војни рок би трајао највероватније 75 дана, а служили би га пунолетни мушкарци до 30 година.

После бројних најава и расправа у јавности чини се да је дошло време када ће се дефинитивно знати да ли ће служење војног рока понови бити обавезно у Србији.

Вучић је, приликом јучерашње посете војној вежби на Гучеву, најавио коначну одлуку о враћању обавезног војног рока у наредних 20 дана и открио да је о томе разговарао са припадницима војске.

"Обавезни војни рок трајаће 75 дана"

Како је рекао, ако буде уведен, обавезни војни рок ће трајати 75 дана - два месеца плус 15 дана вежбе и биће обавезан за мушкарце, а добровољан за жене.

"То је пет пута мање него што сам ја служио, а за нашу армију је од великог значаја. Добиће бесплатно све, храну, пиће и не тако занемарљив приход", казао је Вучић.

Председник је додао да ће се одлука о војном року видети већ у расправи о буџету.

"Тамо кад прође ребаланс од првог, петог или десетог октобра све ће бити познато", казао је Вучић.

Подсећања ради, иницијативу о враћању обавезног служења војног рока покренуо је Генералштаб Војске Србије и поднео Вучићу предлог о томе 4. јануара.

Премијер Милош Вучевић је крајем јуна објаснио да ће бити потребан "један временски оквир" да се све припреми уколико се донесе одлука о враћању обавезног војног рока.

"Гледао сам истраживања и постоји велика подршка за враћање војног рока. Говоримо о мушкарцима од 20 до 30 година који би служили обавезни војни рок и подржавају такву одлуку", навео је Вучевић.

"Што се мене тиче као председника Владе снажно подржавам ту одлуку и не само као председник Владе, него као отац двојице синова. Немам никакав проблем и не желим да наша деца иду у било какав рат и било какво страдање, а желим да је наша држава безбедна, сигурна, као и њени грађани", поручио је Вучевић крајем јуна.

Војни рок у Хрватској 60 дана
Занимљиво да Хрватска од 1. јануара следеће године, такође, поново враћа обавезно служење војног рока које ће трајати два месеца.

Војни рок у Хрватској је суспендован 2008. године, али је земља почела да разматра враћање обавезног служења пошто су и друге европске земље почеле да размишљају о сличним мерама услед повећаних тензија због рата у Украјини.

Да ли је четири месеца кратак период?

Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, сматра да је и четири месеца веома кратак период.

"Практично за то време можете тек да се навикнете на униформу. Према мом мишљењу, без најмање девет месеци обуке и не можете да направите од регрута војника и резервисту."

Како каже, за четири месеца регрути могу да прођу само основну пешадијску обуку.

Како би изгледала обука?

Како се могло чути у претходном периоду, предложено је да обука буде из два дела - теоријска и практична.

Теорија би обухватала основе војне тактике и технике, војно право, прву помоћ и самозаштиту, атомско, биолошко, хемијску одбрану...

Током практичне обуке регрути би научили како се раставља и саставља оружје, гађа из различитог пешадијског наоружања, прошли би и борбу без оружја и самоодбрану, кретање и маскирање на бојишту, копање ровова и изградњу заклона, преживљавање у природи, прелажење препрека, а у зависности од потреба могла би бити спроведена и додатна специјалистичка обука.

Ко би морао у војску?

Према предлогу, војни рок би обавезно служили сви пунолетни мушкарци до 30. година старости.

Зоран Драгишић је става да они који нису служили војску ни цивилно, а сада имају више од 27 година, вероватно неће облачити униформу.

"Војничке дужности су прилично физички захтевне тако да је тешко очекивати да неко ко има 35-36 година под‌једнако вежба са неким ко има 20 или 21 годину", оцењује Драгишић.

Где би били смештени?

За сада још није познато да ли би регрути, уколико постоје услови, војни рок служили у свом граду или би као у време некадашње Југославије били “разбацани по целој земљи”. Није тајна да постоје озбиљни логистички проблеми, да треба средити објекте и касарне у којима ће бити регрути, али и да је потребно одвојити регруте од професионалне војске.

"Не желимо да вратимо време у седамдесете, осамдесете или деведесете, него да ти момци, будући војници, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама. Морамо водити рачуна о броју војника у спаваонама, туширањима, интернету, оброцима. Неће то бити хотел, него касарна, али та касарна ће бити у складу са савременим животом и потребама младих људи", рекао је недавно министар Вучевић.

Колике ће бити плате?

Према садашњем закону, регрутима је било одобрено десет дана одсуства. Међутим, како је недавно рекао министар Вучевић, сада се размишља о две варијанте: да регрути сваког викенда буду слободни, па да се у понедељак врате у касарне, или да то буде сваког другог викенда.

Такође, за сада надлежни још нису обелоданили конкретно да ли ће регрути примати надокнаду за време служења обавезног војног рока и колика би она износила. Војници који добровољно служе војни рок примају месечне накнаде, тренутно око 46.000 динара, уз војно здравствено осигурање, путне трошкове, смештај, исхрану и одећу.

Цивилно служење, да или не?

Једна од највећих дилема је како ће изгледати и колико трајати обавезан војни рок за оне који изразе “приговор савести”, односно не желе да служе под оружјем, што им допушта Устав Србије. Док није укинут обавезан војни рок велики број регрута је користио “приговор савести” те се опредељивао за цивилно служење војске у болницама, Домовима здравља, геронтолошким центрима, позориштима...

Међутим, према најавама надлежних, ово више неће бити могуће, бар не у тадашњем облику.

"Ја сам ту врло отворен и не мислим да треба оне који ће да некада оправдано, а некад неоправдано да се позову на приговор савести иду у обданиште па да нам се склоне из војне обавезе. Ако имате право да истакнете приговор савести, то је за ношење оружја, а не за живот у касарнским условима", рекао је раније Вучевић.

Дакле, како се могло незванично чути, они који би изразили "приговор савести" такође би као и сви други били распоређени по касарнама, само не би имали додир са оружјем. Министар Вучевић је раније рекао да се залаже "да сви који буду служили без оружја имају дупло дужи војни рок".

Шта знамо до сада

Обавезни војни рок од шест месеци је укинут (суспендован) 2011. због слабог одзива младих.
Пре суспендовања војног рока многи су бирали цивилно служење по болницама, библиотекама, позориштима...
Од 1. јануара 2011. на служење војног рока су у Србији упућивани само они који су то желели.
У СФР Југославији војни рок је био 24 месеца, па је затим смањиван на 18, 15 и коначно годину дана.
Процене колико новца треба за повратак војног рока варирају од 100 до 600 милиона евра по генерацији.
Идеја о враћању обавезног војног рока је актуелна у Француској, Немачкој, Црној Гори...
Обавезан војни рок имају Грчка, Норвешка, Шведска, Аустрија, Швајцарска, Данска, Русија, Кипар, Турска...
За промене је неопходно променити закон у којем стоји да војни рок траје шест месеци.
За неодазивање на служење војног рока предвиђене су и санкције - новчано или до једне године затвора.

Руси спалили целу пошиљку НАТО оружја Украјини - све спаљено на камионима (ФОТО)

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА