Најновије

ЛЕКЦИЈА ЗА ПАМЋЕЊЕ: Рударски инжењер објаснио Вучићу и Рио Тинту последице рударења, биће проблема

Рударски инжењер из Крупња Боривој Поповић изложио је данас у Љубовији, током расправе о литијуму, како ће отварање рудника у долини Јадра утицати на опадање нивоа подземних вода, што ће довести до суше и трајних последица за овај крај.

„Први проблем је што ће услед подземне експлоатације доћи до снижавања нивоа подземних вода, јер је вода у рудном телу под притиском, а што ће довести до пресушивања извора и бунара који се налазе на токовима који хране рудно тело“, рекао је Поповић.

Површину на којој ће се то догодити је, како је казао, у овом тренутку тешко одредити, али треба рачунати на сва околна села.

„Спуштањем нивоа подземних вода, доћи ће и до спушатња нивоа капиларне воде што ће довести до сушења дрвећа и смањења приноса“, истакао је рударски инжењер.

Проблем ће се, истиче, појавити непосредно након што се започне екслоатација и за већи део простора је трајан.

„Желим да уживам у парадајзу из Лознице“

Директор компаније Рио Тинто Јакоб Стаусхолм пручио је да ако буде реализован пројекат „Јадар“ неће бити загађења воде, ваздуха и земљишта, ни због коришћења сумпорне киселине, ни због депоније.

„Мислим да је ово добра расправа. Морамо да будемо задовољни када је реч о води. Морамо да будемо задовољни када је реч о употреби коришћењу сумпорне киселине. Морамо да будемо задовољни када је реч о депонији. Имате моје уверавање да нећемо имати загађење извора, ваздуха и земљишта“, поручио је Стаусхолм.

Истакао је да ће због тога пољопривреда у комишилуку рудника литијума бити у потпуности као и пољопривреда било где другде.

„Ја се заиста радујем да се вратим у Лозницу. То је диван крај и желим да уживам у парадајзу и свим пољопривредним производима”, додао је.

Наташа Банковић из Јавног предузећа “Србијашуме” питала је да ли ће последица експлоатације литијума бити испуштање штетних гасова у атмосферу, које ће довести до стварања киселих и до убрзаног сушења шума.

Инжењер за заштиту животне средине из Рио Тинта Јован Милићевић јој је одговорио да не постоји та опасност.

Мештанин Горњих Недељица Петар Филиповић упитао је током расправе о рударењу литијума у Љубовији да ли би представници компаније Рио Тинто позвали грађане Подриња у посету њиховим рудницима у Европи, да се увере како они функционишу.

„Да видимо да ли тамо може да расте воће, поврће и како функционише пољопривреда“, рекао је Филиповић.

Одговорио му је председник Србије Александар Вучић, који га је позвао да са њим оде у Немачку и да виде како тамо планирају да рударе литијум.

„Ви мислите да се ја шалим, али ја желим и да иде неко ко мисли другачије“, додао је Вучић и поручио Филиповићу да се спреми за пут 7. октобра.

ЈЕЗИВО ОРУЖЈЕ КОЈЕ УПОТРЕБЉАВАЈУ УКРАЈИНЦИ НА ФРОНТУ: Ово не слути на добро никако (ВИДЕО)

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА