Најновије

МИСТЕРИЈА ПИСМА АНЕ БРНАБИЋ: Охридски споразум или неспоразум!?

То што се изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изненада обрео у Приштини док траје блокада српских институција пало је у запећак због онога што је наводно рекао представницима тзв. Косова – да постоји позитиван знак јер је Србија повукла писмо предато након Самита ЕУ - Западни Балкан прошле године.

Наиме, како преносе албански медији, Лајчак је дошао да каже да је Београд наводно повукао писмо тадашње премијерке Ане Брнабић у којем се Србија оградила од декларације тог самита због дела који се односио на питање Косова и Метохије.

Важно је напоменути да Лајчак није показао доказ да је писмо Брнабићеве повучено, а посебну сумњу у истинитост његових речи изазвала је реакција приштинске министарке спољних послова Донике Гервале.

Како је она рекла, Србија није у потпуности повукла писмо и остала је доследна на тему непризнавања суверенитета и територијалног интегритета "Косова", а што је окарактерисала као "неприхватљиво", те додала да се нада да ће се ствари променити с новим људима који ће у Бриселу водити дијалог.

Приштинска "Коха" пак објавила је две верзије писма са потписом Брнабићеве од којих ниједно није датумирано.

Писма се разликују у две ствари: исправљена је словна грешка у речи committed (посвећеност) и избачена је једна реченица.

"Наведени документ не представља правно обавезујући уговор по међународном праву", писало је у првом писму Брнабићеве, а та реченица је наводно избачена у новој верзији коју је објавила "Коха".

Ипак остала је реченица да се "Споразум о путу нормализације" сматра прихватљивом само у контексту да не подразумева ни де факто ни де јуре признање независности тзв. Косова.

Како пишу приштински медији, Лајчак је због те реченице дојурио у Приштину и то сматра као добру вест.

Тако се тумачи и његова недавна изјава за Радио Слободна Европа да се Србија "није повукла из споразума".

Погледајте ОВДЕ ударе руског система Град

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА