Најновије

ШЕФ ЦИА "САМОУВЕРЕН": Не треба страховати од руских претњи нуклеарном ескалацијом - Путин је силеџија!

Шеф америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс изјавио је да Запад не треба да страхује од руских претњи коришћењем нуклеарног оружја и најавио је нове предлоге о примирју у Појасу Газе у наредних неколико дана.
Бернс

Бернс

Он је то рекао у суботу, где је, у пратњи шефа британског МИ6 Ричарда Мора, присуствовао догађају који је организовао Фајненшел тајмс у Лондону.

Одговарајући на питање да ли би се у Вашингтону и другим западним престоницама јавила већа забринутост од ескалације рата уколико се Украјини дозволи да користи дугометне ракете унутар руске територије, Бернс је истакао да ризик од ескалације не треба схватити олако, али да нема разлога за страх.

„Путин је силеџија. Он ће наставити да звецка оружје, с времена на време. Не можемо себи дозволити да будемо застрашени тим звецкањем. САД су пружиле огромну подршку Украјини и сигуран сам да ће председник размотрити друге начине на које можемо да их подржимо”, оценио је шеф ЦИА.

Бернс је изјавио да су САД игнорисале руске претње о коришћењу нуклеарних бомби на јесен 2022, када су руске снаге биле приморане да напусте Херсон, али убрзо након тога се формирала линија фронта, преноси Гардијан.

Он је рекао да га је тада амерички председник Џозеф Бајден послао да пренесе директно упозорење на последице те ескалације Сергеју Наришкину, шефу руске спољне обавештајне службе, на састанку у Турској у новембру 2022.

Бела кућа је до сада оклевала да дозволи употребу ракета „сторм шедоу” и других пројектила дугог домета унутар Русије, као што су Атацмс америчке производње, упркос поновљеним молбама украјинског председника Володимира Зеленског, јавља Танјуг.

Бернс је такође изразио забринутост о могућности иранске испоруке балистичке ракете Русији, али није потврдио да ли ЦИА сматра да се то већ догодило.

Директор ЦИА је рекао да САД напорно раде на новим предлозима за прекид ватре у Гази, уз нове „текстове и креативне формуле”.

Нови план, који је осмишљен уз помоћ посредника из Катара и Египта, појавиће се, „у наредних неколико дана”, тврди он.

Додао је да није познато да ли су премијер Израела Бењамин Нетанјаху и лидер Хамаса Јахја Синвар вољни да закључе споразум о примирју и повратку израелских талаца.

Бернс је оценио да је Израел у последњих 11 месеци успео да уништи велики део војне способности Хамаса, али да та група и даље постоји јер није само „покрет, већ и идеја”.

Он је предложио да се та „идеја убије бољом идејом”, дајући Палестинцима дугорочне наде, пише Гардијан.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Захарова о “колективном Западу”

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА