Најновије

Вучић дошао да умири уплашене због Рио Тинта па „загрмео“: „Ако људи не могу да буду здрави, нема посла“

Претходних дана је председник Србије Александар Вучић пекао палачинке, играо кошарку, обилазио путеве, пловио Дрином, а наредних дана и месеци, како је најавио, обараће руке с Рио Тинтом. То је његов закључак после разговора с грађанима и представницима те компаније о пројекту Јадар. Председников боравак у Подрињу део опозиције оцењује као потпуни дебакл.

Чим је закорачио на врели подрињски асфалт, подгрејао је тезу да су домаћи и страни фактори лажима уплашили грађане и да је он дошао да им каже да ће реке и земљиште бити сигурни. А онда се попео на Гучево и сам се уплашио.

„Једино што се плашим код ових овде који то раде, Рио Тинта да ће да мање пара уложе у заштиту животне srddine и наших вода да би имали много већи профит“, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

А све време председник је загревао јавност тигањем и палачинкама за војнике, па је хладио малим фрижидером који му је у касарну специјално пренет из Београда. Знојио је јавност током тренинга са кошаркашким јуниорима из Лознице, па опет расхлађивао ветром са зворничког језера током вожње чамцем са Додиком. И онда…

„Вучић отказао све планиране посете данас, ово је разлог. Он ће присуствовати разговору са грађанима. Долазак су потврдили и бројни политички противници, као и противници рудника. На неку врсту саслушања, о свим програмима компаније позван је и најважнији директор компаније „Рио Тинто“ Јакоб Стаусхолм, који овом приликом долази из Лондона“, најавили су медији.

И након тог вишесатног разговора у Љубовији, Вучић је закључио да му је, како је рекао, важно да су људи видели да је држави стало до здравља грађана. А Странка слободе и правде оценила је посету председника Подрињу и последњи састанак с грађанима као потпуни дебакл.

„У Вучићевој циркуској представи фалила је само жена са брадом, мада су Синиша, Дубравка и Златибор са све директором Рио Тинта Јакобом Стаусхолмом покушали да је замене. Ништа не помаже. Број људи који су против литијума и Рио Тинта расте из дана у дан, док број посетилаца циркуса из дана у дан пада. Зато ће на циркус ускоро бити стављен катанац. И ту ни брадата жена више не може да помогне“, изјавио је Драган Ђилас, председник SSP.

А један од оних које су провладини медији означили као еколошког терористу, редитељ Стеван Филиповић, објашњава да Рио Тинту верује мање него председнику Србије.

„Свака та комуникација је лаж. Дакле, на то не треба наседати. Разговор је оно што је претходило и што је објављено у тим научним часописима и чији су закључци недвосмислени. А ово сад је ПР, кризни менаџмент, једна ситуација у којој они не знају шта ће и мисле да ће довољно притисцима на власт, притисцима на појединце које су можда купили и успети то да ураде. Неће успети и неће копати“, ојашњава редитељ Стеван Филиповић.

А напуштајући Подриње председник закључио.

„Тежак посао нас чека са Рио Тинтом. Много, много, много, обарања руку с њима, а да ли ће и како то све ићи видећемо у наредних две године. Шта мене брига за литијум мене интересује ако људи могу да буду здрави то је за нас добар посао. Ако не могу да буду здрави, нема тог посла, тачка.

А тачка је у случају пројекта „Јадар“ већ стављена, али зарез на основу претходног искуства, никако не треба закопавати.

РУСИ ПРОВАЛИЛИ КОНЦЕНТРАЦИЈУ УКРАЈИНСКЕ АРМИЈЕ: Курска област гори...

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА