Најновије

ВУЧИЋ О РУДНИКУ ЛИТИЈУМА: Ако будемо имали оволико сумње, нема тих пара за које ћемо ићи у то!

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са грађанима Подриња у Љубовији заједно са представницима "Рио Тинта" и неколико министара, истакавши да је видео да је забринутост због отварања рудника литијума међу народом велика.
Вучић у Љубовији

Вучић у Љубовији

"Претходних дана сам боравио у Подрињу и видео огромну забринутост људи, и притом не причам само о политичким противницима и теоретичарима завере, већ обичним људима забринутим да би отварање рудника негативно утицало на животну средину, воде, Јадар, Дрину, депонију и то како ће она бити заштићена, страхују због утицаја сумпорне киселине", рекао је Вучић на почетку разговора.

Јакоб Стаусхолм извршни директор "Рио Тинто" групе обратио се окупљеним грађанима објаснивши да разуме њихову забринутост јер је и сам родитељ и жели најбоље за сву децу.

"'Рио Тинто' је компанија која послује у 35 земаља и поносна је на то што ради и озбиљно схватамо квалитет нашег рада. Као компанија чијим се акцијама тргује на берзи репутација и зарада су нам подједнако важни. У 'Рио Тинту' раде људи, а људи греше. Али ми учимо на својим грешкама", рекао је Стаусхолм.

Он је поручио да је за ту компанију безбедност на првом месту - како би вода земљиште и природна станишта били чисти и безбедни. Стаусхолм је признао да је највећи изазов компаније добијање поверења људи, а како каже, у Србију је дошао да каже грађанима пренесе шест обећања која су одраз посвећености.

Прво, Стаусхолм је навео да ће лично водити рачуна и позивати на одговорност све који раде на изградњи рудника. Друго, обећао је да ће хиљаде запослених и извођача радова живети у Лозници, јести локалну храну, удисати локални ваздух и пити локалну воду. Треће - он подржава надзор локалних органа над свим аспектима рада рудника. Уз то, директор "Рио Тинта" поручује и да ће њихов тим отворено и искрено разговарати са свима и бити активан учесник у транспарентном дијалогу. Пето његово обећање је да ако направе грешку, признаће је, исправити и неће је понављати. Шеста гаранција коју је дао јесте да тим "Рио Тинта" неће престати да ради на задобијању поверења грађана.

Вучић је "горућа" питања поделио у три групе - тичу се воде, депоније и сумпор-диоксида, а затим грађанима Подриња дао реч и позвао их да слободно питају све што их занима.

Боривоје Поповић дипломирани инжењер рударства из Крупња рекао је да услед подземне експлоатације долази на крају до пресушивања извора и бунара, а спуштањем нивоа подземних вода доћи ће и до сушења дрвећа и тај проблем је трајан. Други проблем се, каже, јавља по завршетку експлоатације, кад изађу рудничке пумпе, и рудник се потапа. Услед великог притиска урушава се стенски слој, а све се то манифестује слегањем терена. Он је упозорио да вода Мачве и алувијона може постати неупотребљива и подсетио на став САНУ да не треба дозволити отварање рудника.

Стаусхолм је Поповићу рекао да се вода неће узимати из реке, те да ће 70 одсто воде кружно кретати кроз фабрике. Сва вода која ће се испуштати пролазиће прераду и бити најмање подједнако чиста као вода која се узима. 

Маријанти Бабић која је у "Рио Тинту" главна за нашу земљу, рекла је да су медијски написи довели до тога да грађани буду уплашени.  

Најгласније су се, каже, чула негативна мишљења, а они су, како тврди, нису на одговарајући начин заштитили пројекат да не би дошло до "овог нивоа страха".

Миливоје Абић се јавио за реч и рекао да је бивша власт довела "Рио Тинто", те да ово није питање рудника већ "питање преузимања власти".

Један од грађана је рекао да страх у кости "утерују" челници "Рио Тинта" те да их он пита хоће ли у будућности бити одговорни на пројекту, као што су били "одговорни" на истражним радовима. Он је истакао да се њихов страх заснива на томе што се дешавају обрти на пројекту, грађани остају без одговора и све се мења. "Рио Тинту" је, каже, поставио 71 питање на које није добио одговор.

Стаусхолм је навео да не треба сумњати да су и он и компанија одговорни за своје поступке. Обећао је да ће компанија одговорити на 71 постављено питање.

Један од присутних грађана, Славиша Милетић који каже да је био носилац листе групе грађана која је "Вучићеву листу" победила у две изборне јединице,пожалио се на недостатак комуникације са челницима "Рио Тинта" као и на то да се све негативне информације на ту тему цензурушу на локаним медијима. 

"У Лозници је дозвољено рећи шта хоћете о Александру Вучићу, а у локалним медијима није дозвољено говорити о 'Рио Тинту', што је застрашујуће", рекао је Вучић.

Вучићева три питања

"У наредна 22 месеца најмање, они морају да нам доставе три студије. Три различита документа. Један, најдужи рок је девет месеци, а за трећи папир најдужи рок је 22 месеца и то за најмање 22 месеца. Дакле, они не могу пре тога чак ни формално да заврши своје обавезе према држави Србији", рекао је Вучић.

Вучић је упитао представнике "Рио Тинта" могу ли да гарантују сигурност, чистоћу вода и да неће бити преливања из подземних вода у Јадар. Друго питање је било питање депоније Штавица, а треће питање питање сумпорне киселине- може ли компанија гарантовати безбедност, могу ли грађани гајити исти кукуруз, исте малине, исто воће и поврће.

"Рио Тинто је компанија стара 150 година са изузетним достигнућима, али и тешким поглављима у историји. Данас рударење може да се ради на безбедан начин у складу са највишим стандардима животне средине", рекао је Стаусхолм, одговарајући Вучићу.

Челник "Рио Тинта" је додао да чврсто верује, и "гледајући грађане у очи"- развијају пројекат у складу са највишим стандардима.

"Ми смо одлучили да потрошимо више од 100 милиона евра додатних како бисмо исушили депонију. То је први литијум рудника у свету који неће имати мокро јаловиште. Депонију сводимо на минимум исушујући је. Део ће ићи у подземни део, а преостали део се може користити за изградњу путева", рекао је он, додајући да је утицај рудника нижи него утицај свих рудника на свету.

Јован Милићевић, инжењер "Рио Тинта" навео је, одговарајући на питање Боривоја Поповића да је тачно да су подземне воде под притиском, али да у случају Јадра постоје два хоризонта подземних вода - бунарске и рудничке. Између њих је водонепропусни хоризонт, додао је, наводећи да једино што спаја два слоја је окно које је само непропусно, у њега не улазе воде ни из једног слоја.

Вода која се користи у производњи литијума се пречишћава до нивоа дестиловане воде, навео је, објашњавајући да ће доћи до спуштања нивоа подземних вода, али у дубокој издани- што нема везе са плитким водама које су изоловање.

Затварање рудника, каже он, друго је питање, али пројекат подразумева питање "рударске запуне"- бетонско попуњавање да би се избегло слегање земљишта, како Јадар не би постао "језерце". Слегање, постигнуто на овај начин неће бити видљиво, неће утицати на животну средину, нити на инфраструктуру. За сам бетон користиће се што већа количина отпада, напоменуо је. 

"Као главна замерка технологије одлагања отпада помиње се фолија. Али та технологија одлагања отпада не подразумева фолију само, већ додатна два хидроизолатора. Површина потребна за простор депоније смањена је за три-четири пута. Сумпорна киселина је реагенс који се користи у производњи. Она се не полива по људима, не баца около, не излива неконтролисано, већ се користи за неутрализацију како би се добила со- односно литијум сулфат, борна киселина и натријум сулфат", навео је Милићевић, додајући да је отпад који настаје из јадарита, на крају база, пе-ха вредност око 8,5. А састав отпада је око 45 одсто гипс, док остатак чине различите врсте глина.

Боривоје Поповић, изразио је бојазан да ће околина рудника остати без воде, што се, каже, не може контролисати - јер се неће видети кад рудник буде затворен. На површини ће бити мала улегнућа, али ће вода рудно тло постати водно-пропусно, јер ће се у земљи догађати "ломови".

Милићевић наводи да је Поповићева теза да ће кућни бунари остати без воде- нетачна, што се каже, види у геолошкој студији Института "Јарослав Черни".

Вучић је навео да ће најмање 22 месеца трајати јавна расправа, и да ће они морати да одговарају на питања грађана.

"Ви желите да зарадите паре, а да бисте зарадили паре морате да нас убедите да ће воде и земљиште остати здрави", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да људи у Србији обично уз најпримитивније флоскуле говоре да "желимо да се подјармимо Западу", али да је он желео да рудна рента буде подигнута. Рудна рента је, каже, пет одсто у свим важним земљама.

Многи, каже, питају "што ми не копамо литијум".

"Зато што то не знамо и нећемо знати још 50 година да извучемо литијум из јадарита. Не умемо, немамо ту памет, те машине, морамо да доведемо неког са стране", истиче Вучић, додајући да нам је "нестало знања", а да ми то не видимо.

Са Шолцом ће, каже, отићи у наредним месецима да види како они то раде. 

"Хоћете ли да пропустимо и ту шансу? Не би нам био први пут. Кад је Едисон измислио прву сијалицу, Тесла струју, ми смо у кафани 'Хамбург' имали демонстрације. Кажете да ће литијум уништити шљиве- исти је био аргумент у доба краља Милана, кад смо се бунили против пруга, да нам не дају 'гвоздене змије', јер уништиће нам шљивике", каже Вучић.

Питање је, каже и надзор- да ли ћемо ми моћи да га спроведемо на одговарајући начин. Додао је, да саветује представницима "Рио Тинта" да иду и разговарају са грађанима и објасне им све што их интересује.

Председник је најавио да 7. октобра иде у Немачку, а да петнаестак дана после тога, како му је Шолц рекао, иду заједно у Саксонију.

Вучић каже да код нас "нажалост држава мора да даје за све јер су сви незадовољни". 

"Држава је средње име за свачију псовку. Некад држава као држава, а чешће је то Вучић", рекао је он, поручујући једном грађанину да мисли да, ако би било тачно све што су рекли представници "Рио Тинта"- а како је додао "нисам сигуран"-  да би он могао много боље да заради, ако са мање страсти и више опција сагледа ситуацију.

Председник Србије подсетио је да је "Рио Тинто" променио пројекат депоније, јер би, првобитна верзија "стварно уништила Јадар". На то смо их, каже, "ми терали".
Поручио је да зато Рио Тинто мора да буде натеран на неке ствари.

"Они морају да буду натерани и ми и овим данас што радимо морамо да пробамо да их натерамо. Морамо да успемо да их натерамо", нагласио је Вучић.

Држава доноси одлуку

Председник је оценио да је кључно питање да ли је одлука о отварању рудника у складу са државним интересима и интересима већине грађана Србије.

"Држава је та која доноси одлуку. Зато постоји и експропријација и многе друге мере које држава може да донесе. Ја се највише плашим њихове жеље (Рио Тинто) за већим профитом, пошто сам сигуран да су технологије на том нивоу такве да могу да ураде све", рекао је Вучић, одговарајући Борису Карајчићу из Горњих Недељица.

Председник истиче да ако се процени да здравље људи неће бити угрожено и да ниједна река неће бити затрована, ићи ће с реализацијом пројекта.

"Ако будемо имали оволико сумње, нема тих пара за које ћемо ићи у то", поручио је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта каже један рударски инжињер о потенцијалном руднику литијума

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА