Најновије

На Бадњи дан организују усташки перформанс?!

Новинар Марко Јурич, који је недавно добио отказ на ТВ З1 због усташког поздрава, организује "проусташки перформанс на Бадњи дан", пишу медији.

Усташе (Фото: Правда)

Како наводе, тзв. Хрватска православна црква и Пројекат Велебит организују јавни обред "Велико посвећивање воде поводом празника Богојављање", односно Света три краља, на Цветном тргу у Загребу.
Обред ће се, како су најавили, одржати у трговачком центру "Центар Цвјетни" у његовом приземљу. Председник СНВ-а и заступник у Сабору Милорад Пуповац је овај потез прокоментарисао као "провокацију и претњу". 
- Постоје два таква удружења у Хрватској, које промовишу наопаку политику Хрватске православне цркве, која призива зло. То желе да раде сутра на православни Бадњи дан у непосредној близини храма Преображења Господњега у Загребу. Ми разумемо то као застрашивање, као покушај ометања и неку врсту претње - рекао је Пуповац на пријему поводом православног Божића. 
Он је рекао да се нада да ће надлежни органи у складу с прописима учинити све да верници који буду долазили на Бадњи дан и на Божић у ту цркву без провокација и без покушаја ширења страха прославити рођење Христово. 
На питање ради ли се о маргиналној или забрињавајућој појави, Пуповац је рекао да нажалост, таквих тзв. маргиналних група које се пробијају у јавност има све више. 
- Те врсте екстремизма и оживљавања поражених политика из Другог светског рата - у овом случају усташке политике - има превише. Нема никакве сумње да су оне маргиналне колико им се посвећује пажња. Ако нема осуде, онда нема никакве сумње да то није маргинална ствар - казао је Пуповац. 
Као занимљивост се наводи да су у поменутом трговачком центру за Балкан инсајт утврдили да никакав обред ове врсте није заказан нити најављен у њиховим просторијама. 
Истиче се да Хрватска православна црква не постоји и да је реч о идеји коју је у дело спровео Анте Павелић, усташки вођа, у доба квислиншке творевине НДХ, и то након година насилног покрштавања православаца. 
Такође, наводе и да у Хрватској тврде да идеја ХПЦ није настала у доба Независне државе Хрватске, него своје почетке бележи у 19. веку. 
Ово је уједно и први јавни обред Хрватске православне цркве у центру Загреба након 72 године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА