Најновије

Руска дума: Свету треба дедоларизација – америчка валута је токсична

Ограничења плаћања и крађа руских златних и девизних резерви требало би да натерају друге државе да размисле колико је заиста поуздано да чувају своја средства у америчкој валути, поручио је Вјачелсав Володин и додао да многе земље траже алтернативу "токсичном долару".

Долар је постао токсичан, дискредитован је као резервна валута, те је дедоларизација у свету неизбежна, поручио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Вашингтон је увођењем незаконитих санкција против финансијских институција Русије потпуно поткопао поверење у долар као глобалну резервну валуту", написао је Володин на Телеграму.

Према његовим речима, санкције неће дати Америци жељени ефекат.

"У марту 2022. године удео 'непријатељских' валута достигао је 84,7 посто. Данас је смањен скоро 5 пута – на 17,8 посто. Са друге стране, обрачуни у рубљама су порасли 3,5 пута, али и у пријатељским валутама скоро 15 пута", написао је Володин.

Преко 90 посто обрачуна у Евроазијској економској унији (ЕАЕУ) се обавља у националним валутама, а у трговини између Русије и Кине се чак 95 посто свих трансакција одвија у рубљама и јуанима, додао је руски званичник.

"Ограничења плаћања и крађа златних и девизних резерви требало би да натерају друге државе да размисле колико је заиста поуздано да чувају своја средства у америчкој валути", поручио је председник Думе.

"Сада су све земље почеле да схватају да САД своју валуту користе као инструмент политичког притиска. Не желећи да постану таоци америчке политике, и друге земље се, поред Русије, одричу токсичног долара", закључио је Володин.

Према његовим речима, многе суверене државе траже алтернативу, а нарочито државе чланице БРИКС-а.

СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО ПУТИНУ: Имамо пола милиона војника у приправности

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube