Најновије

НЕМАЧКА СЕ ПРИПРЕМА ЗА РАТ! Инспектор Бундесвера открио све

Генерални инспектор Бундесвера Кастен Бројер, највиши официр по рангу у немачкој војсци, увео би, приликом поновног увођења војног рока, обавезу служења и за жене, пише Дојче веле.

- Тренутно је служење војног рока замрзнуто, а оно се по Уставу односи на мушко становништво. Ту би требало увести равноправност, али пре тога је неопходна одговарајућа политичка и друштвена дискусија - рекао је Бројер.
Он је уједно нагласио да Немачка "мора да буде способна за рат“.

Министар одбране, социјалдемократа Борис Писторијус, у јуну је представио планове за нови модел служења војног рока. Он се састоји од шестомесечне основне обуке с опцијом добровољног, уговорног служења додатних 17 месеци. Пре тога би требало генерално обухватити све војно способне младиће и поставити им питање о способности и спремности да служе војни рок. Девојке би такође могле то да учине, наводи Дојче веле.

Потребно је још око 100.000 резервиста

Бројер се изјаснио за Писторијусов модел:

- Војно посматрано, потребна нам је способност повећања броја војника и у погледу планова НАТО - рекао је и додао је да је Немачка "главно чвориште Северноатланског пакта“.

- Укупно нам је потребно преко 400.000 војника с привременим или сталним уговором, као и резервиста. Да бисмо покрили те потребе, неопходно нам је још 100.000 резервиста - рекао је генерални инспектор. Објаснио је да би то у прво време могао да покрије нови модел, али је и додао:

- Без дела обавезног служења то неће моћи.

Године 2011, током мандата конзервативног министра одбране Карл-Теодора цу Гутенберга, обавеза служења војног рока суспендована је на 55 година, што је заправо било исто што и укидање обавезе служења.

КИЈЕВ ДА ПРЕСТАНЕ ДА ХИСТЕРИШЕ: Руска војска извела групни напад на војне објекте Украјине

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА