Најновије

"Фашисти морају да буду уништени": Истражни комитет Русије истражује убиство руског војника

На видео-снимку који је објавио "Азов" види се како припадник неонацистичког батаљона у рову убија рањеног руског војника који је ненаоружан седео на земљи.

Истражни комитет Руске Федерације истражује све околности у којима је убијен ненаоружани руски војник, што је обелодањено снимком који су поделили војници батаљона "Азов".

"Истражитељи ће истражити случај стрељања руског војника и открити све околности, као и круг лица умешаних у злочин", наводи се у саопштењу Истражног комитета. 

На видео-снимку који је објавио "Азов", а који је снимљен камером која се налазила на шлему украјинског војника, види се како припадник неонацистичког батаљона у рову наилази на рањеног руског војника који је ненаоружан седео на земљи и није могао да пружи никакав отпор.

Упркос томе, као и чињеници да је имао довољно времена да све то увиди, нападач га је упуцао. Притом, испалио је више метака и након што је руски војник убијен, псовао га, а други украјински војници који су били у рову су се придружили псовкама.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући убиство руског војника, назвао борце "Азова" фашистима. "Фашисти су фашисти, морају да буду уништени", поручио је Песков.

Сличну изјаву имао је и заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев који је поручио да нема места ни за какво милосрђе, ни за какво добро у односу према "украјинским монструмима" због њиховог односа према руским заробљеним војницима и кршења Женевске конвенције.

Није први пут да су се на интернету појавили снимци одмазде или злостављања руских војника које снимају и објављују сами Украјинци. Такође, мучењу су посведочили и руски војници који су имали среће да се врате из украјинског заробљеништва. У покушају да добију информације, украјински војници су им одсецали прсте, пуцали у ноге, пребијали, навео је Истражни комитет.

Руско Министарство одбране саопштило је да велику већину руских ратних заробљеника у Украјини муче и не дозвољавају им да ступе у контакт са породицом, а више од половине њих је принуђено да се снима у пропагандним снимцима.

Немали број руских војника се из заробљеништва вратио са поломљеним зубима, сломљеним костима и другим повредама.

И комисија Савета за људска права Уједињених нација је у свом извештају потврдила да су војници Оружаних снага Украјине починили ратне злочине тако што су убијали и мучили руске ратне заробљенике.

Са друге стране, Кијев није покренуо кривичне поступке против својих бораца који су пуцали на заробљене руске војнике, иако су снимци неколико таквих злочина били забележени и објављени, приметио је високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк.

Европски десант на Србију: Немачки канцелар и ЕУ комесар стижу у Београд због литијума

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА