Најновије

ТОТАЛНА ШИЗОФРЕНИЈА У ЕУ! Казна за миротворни став Мађарске, награда за ратну хистерију Естоније

У Бриселу нису срећни што је дошао ред на Виктора Орбана да председава Европском унијом, а можда га и казне јер се усудио да као лидер суверене државе отпутује у Москву. Истовремено, маргинална антируска политичарка из Естоније изабрана је за шефа ЕУ дипломатије. Разлог за кажњавање једне и награђивање друге државе исти је – Русија.

Премијер Естоније Каја Калас поднела је оставку на то место, а позицију напушта јер су лидери чланица Европске уније на самиту у Бриселу одобрили њену кандидатуру за место врховног представника ЕУ за стране послове и безбедност.

Са друге стране Виктор Орбан, чија земља тренутно председава у Савету ЕУ, није позван да се традиционално обрати на првој пленарној седници Европског парламента.

Орбан је недавно посетио Украјину, Русију и Кину, а посета Москви и састанак са председником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу. Због ових путовања, посланици Европског парламента захтевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији.

Запослена преко везе – мрзи Русију

Новинар и један од уредника у листу „Политика“ Бојан Билбија напомиње да треба раздвојити функцију коју сада има Мађарска као председавајућа савета Европске уније јер се ту ради о редовној ротацији држава на сваких шест месеци.

Већина њих у Бриселу није срећна што је сада дошао ред на Орбана да он води Европску унију. Видимо да су, када је реч о његовим иницијативама и путовањима у Моску или Пекинг, оне дочекане на нож и да ту нема подршке за њега, а да се чак предлаже да буде и кажњен јер је, ето, на своју руку то учинио. Као да он није лидер једне суверене земље који води своју државу и има право да одлучује где ће да путује, а где неће, рекао је Билбија за Спутњик.

Он каже да да је изгледа забрањено да се уопште и чује руски глас било где у ЕУ, па чак и ако је реч о рационалним предлозима да се преговара о миру и закопавању ратних секира, што су биле теме Орбанових посета.

Сад друге стране имамо именовање Каје Калас као једне од најмање ауторитетних личности у Европској унији. Она је била на челу владе једне од можда најмањих, најмалољуднијих земаља и најнемоћнијих чланица, а добила је сад другу најмоћнију функцију у Европској комисији. То је свакако симптоматично и по мом мишљењу једино што је њу могло да препоручи за то место јесте њена изразита антируска реторика и политика коју је у складу са тим спроводила.

Наш саговорник подсећа да је Естонија током рата у Украјини увек показивала највише ратоборности према Москви, као да, у најмању руку, има 500 бојевих глава, а не да се ради о земљи која нема чак ни оружане снаге у пуном формату. Реч је, каже он, о минорној армији која тешко да би и саму себе могла да одбрани у неком озбиљнијем сукобу.

Само једна од чиновника

Овакво стање на терену не треба претерано ни да нас радује, али ни да обесхрабрује јер, на крају крајева, каже Билбија, неће Каја Калас одлучивати о политици Европске уније, већ ће се све усаглашавати на друге начине и кроз консензус држава чланица.
Оно што нама такође не иде у прилог јесте што ће у њеном ресору бити и питање дијалога Београда и Приштине, а она ће вероватно неког свог човека именовати уместо Лајчака, што значи да ће њен посредник директиве добијати директно од ње. Само не смемо да упаднемо у ту замку да заузимамо било какав непријатељски став према Каји Калас, већ је битно да разумемо да је она само један од чиновника Европске уније.
Постоје политичари са много већим ауторитетом и снагом унутар граница ЕУ, објашњава Билбија, а изабрана је баш госпођа Калас, чиме се исказује један крајње негативан став према Русији и могућности да се руско-украјински сукоб брзо оконча.

Не можете му ништа

Бивши дипломата Бранко Бранковић каже да ситуација у ЕУ уопште није ружичаста, пре свега због политике коју су водили према Русији. Себе су, највише санкцијама, довели у незавидну ситуацију која се огледа у томе што ће постојеће гарнитуре ЕУ морати, против своје воље, да оду са власти. Бранковић је убеђен да Орбана чиновници Европске уније не могу казнити, нити му било шта забранити.

Што се тиче чињенице да је Мађарска председавајућа наредних шест месеци, то доста обећава по питању многих ствари. Виктор Орбан је човек са великим политичким искуством. Он је човек који је врло прагматичан и креће од основа, а главни основ за све што ЕУ може да уради јесте да оконча рат у Украјини. Господин Орбан и Мађарска су показали изузетно висок степен политичке зрелости. Они нису уводили санкције Русији, нити су дозволили себи да шаљу оружје или новац у Украјину, рекао је Бранковић за Спутњик.

Спутњикови саговорник Орбана сматра човеком врло зреле политичке мисли, који ужива комплетан кредибилитет да крене у своје замишљене мировне подухвате. У овом тренутку то многима у ЕУ који су под утицајем САД смета, јер су они све своје адуте изгубили у Украјини.

ДОДИК: Надамо се доброј сарадњи са новим амбасадором САД, са Марфијем је то било немогуће

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА