Најновије

Боцан-Харченко: Директна уцена Србије - са циљем да се прекине сарадња с Русијом

Aмбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да је изјава високог представника ЕУ Жозепа Бореља да су неспојиве тежње Србије да се придружи Европској унији и њена веза с Руском Федерацијом права уцена и да није први пут да овакви гласови стижу из Брисела.

Подсетимо, Борељ је недавно рекао да је делити исту спољну политику један од услова за чланство Србије у ЕУ, нагласивши да блиска сарадња с председником Русије Владимиром Путином није компатибилна с приступањем неке земље ЕУ.

"Ово је права уцена, без покушаја да се каже нешто прихватљиво. По форми, ово је директна уцена која потврђује да Европска унија сада тражи усаглашеност било које земље са својим политичким циљевима, у овом случају Србије, само да би окончала сарадњу с Русијом. Циљ је да Србија ћути и стане у ред земаља које немају неку улогу у Европској унији. А што се тиче ЕУ, ни она нема неку улогу у глобалном смислу већ само служи интересима Сједињених Америчких Држава", истакао је Боцан-Харченко у интервјуу за Информер ТВ.

Додао је да права интеграција у Европску унију подразумева да се у чланство прима неко кога уважавате као достојанственог партнера, који ће у блоку чувати своје националне интересе и имати равноправно место у Унији уз уважавање свих специфичности, па и спољнополитичког опредељења.

Према његовим речима, Србија није усмерена само на Русију већ и на Кину, те Саудијску Арабију и сл. јер води рачуна о својим интересима.

Такође, то што Србија није увела санкције Русији је управо убедљив показатељ поштовања својих националних интереса.

"Дакле, санкције нису уведене само због Русије. Наравно да Србија и Русија имају посебан однос, пријатељске и духовне везе, али санкције нису уведене пре свега ради националних интереса и циљева Србије, у овом случају даљег развоја односа на основу постојећег плана с РФ", закључио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Шок тврдње Кедмија: Ускоро тајни договор Русије и САД о прекиду рата и подели света!

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА