Најновије

БЕЛОРУСКОЈ ДЕЛЕГАЦИЈИ ОДБИЈЕН УЛАЗАК У РУМУНИЈУ! Спречена да присуствује седници ОЕБС-а

"Недопуштање делегацији белоруског парламента да учествује на седници Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Букурешту је пример очигледне пристрасности и дискриминације", наведено је у саопштењу белоруског парламента.

Делегација Народне скупштине Белорусије у Парламентарној скупштини Организације за европску безбедност и сарадњу (ПС ОЕБС) спречена је да учествује на 31. седници ове организације, саопштила је данас прес служба Представничког дома Народне скупштине Белорусије.

Белоруски посланици су изразили огорчење због тога што је румунска влада намерно ометала учешће делегације белоруског парламента на седници Парламентарне скупштине ОЕБС-а и одбила улазак делегацији у ту земљу, пренела је агенција Белта.

"Румунска влада је донела ову одлуку супротно свим основним опредељењима и принципима ОЕБС-а. Република Белорусија активно учествује у раду Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Наша земља је 2017. године успешно била домаћин 26. годишњег заседања ПС ОЕБС-а", наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је том приликом Белорусија омогућила што повољније услове за рад страних посланика, који су представљали 55 држава чланица. Белоруски посланици навели су да би Парламентарна скупштина ОЕБС-а требало да буде платформа за отворен, инклузиван дијалог, што је посебно драгоцено у условима тренутног заоштравања конфронтације у спољној политици.

"Недопуштање делегацији белоруског парламента да учествује на седници Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Букурешту је пример очигледне пристрасности и дискриминације", наведено је у саопштењу белоруског парламента.

Посланици су додали да приступ који пуноправним члановима ускраћује могућност да изнесу своје националне ставове, поткопава међународни ауторитет и темеље саме организације. Они су такође навели да због одбијања земље домаћина да одобри улазак белоруској делегацији, Белорусија неће признати одлуке које би могле бити донете на седници у вези са овом државом.

"Као и до сада, Белорусија у потпуности подржава напоре у циљу очувања дијалога између држава чланица ОЕБС-а и изналажења политичких решења зарад јачања наше заједничке безбедности", наводи се у саопштењу.

ДАЧИЋ: Несумњиво се ради о терористичком акту

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube