Најновије

МАКРОН "БАЦА ЖИШКЕ" ИЗ БЕРЛИНА: Са Украјином до краја - Европа да буде спремна на сваки сценарио!

Европа треба да у потпуности подржи Кијев и да буде спремна „за сваки сценарио“ како би се постигао мир у Украјини, рекао је француски председник Емануел Макрон.
Макрон

Макрон

Макрон је допутовао у недељу у прву званичну посету једног француског шефа државе Немачкој после 24 године. На састанку са председником Франк-Валтером Штајнмајером, Макрон је рекао да данашњи изазови, укључујући сукоб у Украјини, захтевају „скок“ у сарадњи између Француске и Немачке како би се „припремили за будућност“.

„Направили смо овај скок од самог почетка сукоба у Украјини, али морамо да идемо још даље. Ми то разумемо и заузели смо тешку позицију. Ово питање ћемо покренути и на заједничком (француско-немачком) савету министара и одбране у уторак.”, каже француски председник.

“Морамо помоћи Украјини да се одупре до самог краја, наоружамо је, обучимо је, подржимо је и будемо спремни за сваки сценарио како бисмо изградили дугорочни мир у оквиру међународног права“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са Стеинмеиер.

Пренос је вођен на званичном налогу Јелисејске палате у Х.

Он је истакао да би, након резултата своје тродневне посете Немачкој, желео да види „амбициозан план за одбрану Украјине“, одбрану и безбедност Европе, са изградњом заједничког оквира за ову безбедност, као и заједнички поглед на раст, иновације и конкурентност ЕУ.

Раније је Макрон рекао да се ЕУ сложила да створи „девету коалицију за дубоке ударе“ – снабдевајући Украјину ракетама средњег и дугог домета. Такође је рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у овом рату“.

Према његовим речима, лидери западних земаља су разговарали о могућности слања трупа у Украјину, консензус још није постигнут, „али се ништа не може искључити“. Током састанка са опозиционим лидерима почетком марта, Макрон је поновио да Француска „нема ограничења и црвене линије“ у погледу помоћи Украјини.

Касније је Макрон рекао да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Руска Федерација пробије линије фронта и постоји захтев Украјине. Према његовим речима, „многе земље“ су се сложиле са приступом Француске о могућем распоређивању трупа.

Немачки канцелар Олаф Шолц је заузврат више пута наглашавао да Берлин не жели да сукоб Русије и Украјине ескалира у сукоб између Русије и НАТО.

Прочитајте ОВДЕ шта је Додик поручио Хрватској

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА