Најновије

ВЕЛЕИЗДАЈА! Словачка потврдила да је Украјини нелегално испоручено оружје

Министарство одбране Словачке након инспекције није пронашло документ који би оправдао легитимност слања оружја у Украјину, које је одобрило бивше руководство војног ресора, изјавио је државни секретар словачког Министарства одбране Игор Мелихер.

„Дошли смо до закључка да ова правна анализа не постоји, није доступна нигде у Министарству одбране“, рекао је Мелихер на конференцији за новинаре.

Он је навео да је до тог закључка Министарство дошло након вишемесечне провере.
Према његовим речима, пребацивање Украјини ловаца миг-29 и система ПВО је саботажа коју је извело тадашње руководство словачког војног ресора.

„Јарослав Нађ, бивши словачки министар одбране, издао је Словачку. На основу резултата откривања бројних пропуста бивше владе, ми као Министарство одбране подносимо пријаву због сумње да је извршио саботажу, односно велеиздају, злоупотребу положаја и повреду дужности управљања туђом имовином“, истакао је министар.

Мелихер је навео да је, заједно са ловцима, бивше руководство Министарства одбране 2023. године предало Украјини и резервне делове у вредности од шест милиона евра, које су припадале руској компанији.

„Руска Федерација, тачније њена компанија, у то време је на војном аеродрому Сљач поседовала имовину вредну шест милиона евра. То су били резервни делови, такозвани комплет прве помоћи, који су служили за одржавање покретљивости технике. Влада, која је била у оставци, узела је туђу имовину и послала је заједно са миговима и системима ПВО 'Куб' у Украјину“, прецизирао је он.

Према његовим речима, руска страна је позвала на састанак на неутралној територији да би се разговарало о питању враћања те имовине, али је тадашње руководство словачког војног ресора игнорисало овај захтев.

Он је напоменуо да постоји и документ који Словачкој забрањује да ту војну технику пребацује у друге земље, али је он изигнорисан.
Словачка је пружала војну помоћ Украјини у вредности од 680 милиона евра. У априлу 2022. године земља је предала Кијеву систем ПВО С-300, а у априлу наредне године пребачени су ловци миг-29. Међутим, доласком владе Роберта Фица на јесен 2023. године испоруке војне помоћи су обустављене.

РУСИ ТУКУ НЕМИЛОСРДНО: Нова напредовања на фронту, кубански артиљерци на првој линији

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube