Најновије

Ана Брнабић држи конференцију да би „доказала“ да су ДС и ДСС дозволили ископавање литијума у Србији

Председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је на конференцији за медије да је ћерка фирма Рио Тинта у Србији основана 2001. године и одговорила лидеру Странке слободе и правде (SSP) коме је поручила да износи неистине.

Ана Брнабић је у обраћању медијима поручила да је конференцију сазвала као одговор на изјаву лидера Странке слободе и правде (SSP) Драгана Ђиласа.

„Осетила сам потребу да одговорим на неистине које је јуче поново изрекао председник SSP Драган Ђилас који је при чистој свести изјавио да није истина да је ДС издала дозволу Рио Тинту 2006. године за експлоатацију. Цитирам:’ДС 2006. године није била власт, него опозиција… И зна Вучић да није прва на листи за Лозницу продавала земљу Рио Тинту“, рекла је Брнабић између осталог и додала:Ана Брнабић је у обраћању медијима поручила да је конференцију сазвала као одговор на изјаву лидера Странке слободе и правде (SSP) Драгана Ђиласа.

„Под један, нашла сам још један документ јавно доступан свима из Агенције за привредне регистре. Када је у Републици Србије основана ћерка фирма Рио Тинта, 16.маја 2001. године. Дакле, ћерка фирма је основана у Србији 16. маја 2001. године. Ко је тада био на власти? Ко је био на власти тада у Србији? Александар Вучић, Ана Брнабић, Дарко Глишић? Не, била је Демократска странка“, изјавила је између осталог Брнабић.

Она је додала да је промењен Закон о рударству 2006. године, а да је председник Владе тада био Војислав Коштуница, док је председник државе био ДС.

„ДС није имала везе тада, је л? Пали су са Марса? Као што није имао ни Драган Ђилас…“, наставила је Брнабић.

Ана Брнабић је прочитала да су 26. септембра 2005. године одобрена геолошка истраживања на територији Лознице.

„Након тога, 2006. године доноси се нови закон о рударству. Зашто је то важно? Хајде да видимо какав је био тај закон до 2006. године. Донет је 1995. године, и било је прописано да се након истраживања давање минералних сировина на коришћење врши јавним наметањем. Дакле дозвола за експлоатацију се врши путем јавног наметања, па ко да више и боље услове, добије дозволу. У закону пише следеће: „Посебно у случају када се дају на коришћење минералне сировине од стратешког значаја за Републику Србију“. 2006. године ово се укида, нема више јавног надметања, нема прикупљања понуда, већ се уводи правило да онај ко има истражну дозволу једини може да добије право на експлоатацију“, истакла је председница Скупштине.

Зашто промовише литијум ако је стављена тачка на Рио Тинто?

На питање новинарке Н1 телевизије због чега промовише литијум ако је рекла током 2022. године да је стављена тачка на Рио Тинто, Брнабић је одговорила да је она оптужила да ради за приватну компанију.

ПОБУНА У ОДЕСИ! Запаљенп војно возило - на њему стоји парола "Одеса је руски град" (ФОТО)

„Управо сте ме оптужили да радим за приватну компанију, а не народ. Тиме ви мене таргетирате, а ја не радим за приватну компанију већ за грађане Србије… Да, 2022. године сам ставила тачку јер је било јасно да је тема политизована, тада је Рио Тинто славио већ пунолетство у Србији. Од‌једном је Рио Тинто постао ђаво, нећу да их браним. Шта се то променило?… Надам се да ће Влада наставити да гура, али јако је битно да аргументовано разговарамо. Све што сам причала тада настављам да причам и сада“, рекла је Брнабић.

Коментаришући то што таргетира независне медије, Брнабић је објавила да не зна шта су то независни медији.

„Таргетирам тајкунске медије… Ја не таргетирам никога, ви сте мене таргетирали. Када је цитирам неког из тајкунских медија ко Александра Вучића окарактерише да је болестан, зао, манипуалитван, лажов, искључив, осион, агресиван, саможив, популистички лидер, продукт змијског гнезда… Ово су само речи које сам чула на Н1 и онда ја вас таргетирам, а не ви мене“, навела је Брнабић.

Урсула фон дер Лајен или Виола фон Крамон?

На питање како коментарише изјаву Златка Кокановића из удружења Не дамо Јадар да Олаф Шолц и Урсула фон дер Лајен нису добродошли у Србији, Брнабић је одговорила и том приликом направила лапсус.

„Занимљиво је да то долази од човека који довео Урсулу фон дер Лајен која је највећи лобиста за косовску независност, не постоји већи од ње. Урсула фон дер Лајен је жена која ако ишта има везе са литијумом каже да то мора да се уради са највишим стандардима, онда није добродошла, али као највећи лобиста за Косово је добродошла и од комшија их браните секиром. Олаф Шолц је председник Владе Немачке чије компаније запошљавају 90.000 људи у Србији и за мене је прилично добродошао… Она је добродошла, али није добродошла Урсула фон дер Лајен“, рекла је Брнабић, направивши лапсус када је три пута помешала бившу европосланицу Виолу фон Крамон и председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен.

На питање да ли је тачна информација да ће у званичну посету Београду доћи председница Европске комисије и немачки канцелар, она је рекла да нема те информације и да код ње нико не долази.

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА