Најновије

Епохални пад Барака Обаме и генијална игра Владимира Путина

САД - Епохални пад. То је благи израз којим би се могао описати Обамин пораз у односу на спољнополитички успех Владимира Путина, пише амерички аналитичар Рон Торошиан за амерички магазин ФронтПејџ (FrontPageMag).
Фото: whitehouse.gov

Фото: whitehouse.gov

Он оцењује да су тренутни односи САД и Русије под највећом тензијом још од Хладног рата, те наводи да је цео низ светских експерата дошао до идентичног закључка да су Обамини промашаји на свим пољима довели до тога да се Русија понаша рачунајући на то да са друге стране неће добити никакав одговор који би могао имати неки тежи значај. Он цитира Нил Гарднера, Џек Спенсера, Лук Кофеја и Николаса Лориса, наводећи да су сви они у својим анализама истакли да "Обамина доктрина" представља низ катастрофалних промашаја на пољу заштите националних интереса Сједињених Америчких Држава.
Без сумње, Путин је геније јавних односа, каже Торошиан у свом тексту и истиче да је популарност Путина достигла рекордни ниво и то и у руским и у иностраним медијима.
Торошиан подсећа да је Путин у септембру 2013. године објавио ауторски текст у ЊуЈорк Тајмсу у којем је позвао амерички народ да се супростави америчкој војној интервенцији у Сирији, те да му је то пошло за руком. Путин побеђује у медијском рату и због тога је светским лидерима све теже да му се супроставе, пише Торошиан. Путин је победио и у случају Едварда Сноудена, и у Сирији и у Ирану, наводи Рон Торошиан и истиче да је Обама пре неких месец дана наивно изјавио да "циљ САД није да све посматра као шаховску партију из ере Хладног рата у којој се Америка такмичи са Русијом".
Торошиан ову изјаву Барака Обаме назива "глупавом" у свом тексту и истиче да Путин итекако игра шаховску партију и то веома добро, наводећи и изјаву америчког сенатора Џон МекКејна који је рекао: "Путин наставља да побеђује надигравајући нас на потпуно невероватне начине".
Путин се игра са Америком, а Обама је ошамућен, збуњен и онеспособљен да донесе било какав закључак, каже Торошиан. "Да ли су Обамини гласачи данас поносни на овакву Америку?", пита Торошиан и закључује да Америка никада није уживала мање поштовање у свету него што је то случај данас. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА