Najnovije

Epohalni pad Baraka Obame i genijalna igra Vladimira Putina

SAD - Epohalni pad. To je blagi izraz kojim bi se mogao opisati Obamin poraz u odnosu na spoljnopolitički uspeh Vladimira Putina, piše američki analitičar Ron Torošian za američki magazin FrontPejdž (FrontPageMag).
Foto: whitehouse.gov

Foto: whitehouse.gov

On ocenjuje da su trenutni odnosi SAD i Rusije pod najvećom tenzijom još od Hladnog rata, te navodi da je ceo niz svetskih eksperata došao do identičnog zaključka da su Obamini promašaji na svim poljima doveli do toga da se Rusija ponaša računajući na to da sa druge strane neće dobiti nikakav odgovor koji bi mogao imati neki teži značaj. On citira Nil Gardnera, DŽek Spensera, Luk Kofeja i Nikolasa Lorisa, navodeći da su svi oni u svojim analizama istakli da "Obamina doktrina" predstavlja niz katastrofalnih promašaja na polju zaštite nacionalnih interesa Sjedinjenih Američkih Država.
Bez sumnje, Putin je genije javnih odnosa, kaže Torošian u svom tekstu i ističe da je popularnost Putina dostigla rekordni nivo i to i u ruskim i u inostranim medijima.
Torošian podseća da je Putin u septembru 2013. godine objavio autorski tekst u NJuJork Tajmsu u kojem je pozvao američki narod da se suprostavi američkoj vojnoj intervenciji u Siriji, te da mu je to pošlo za rukom. Putin pobeđuje u medijskom ratu i zbog toga je svetskim liderima sve teže da mu se suprostave, piše Torošian. Putin je pobedio i u slučaju Edvarda Snoudena, i u Siriji i u Iranu, navodi Ron Torošian i ističe da je Obama pre nekih mesec dana naivno izjavio da "cilj SAD nije da sve posmatra kao šahovsku partiju iz ere Hladnog rata u kojoj se Amerika takmiči sa Rusijom".
Torošian ovu izjavu Baraka Obame naziva "glupavom" u svom tekstu i ističe da Putin itekako igra šahovsku partiju i to veoma dobro, navodeći i izjavu američkog senatora DŽon MekKejna koji je rekao: "Putin nastavlja da pobeđuje nadigravajući nas na potpuno neverovatne načine".
Putin se igra sa Amerikom, a Obama je ošamućen, zbunjen i onesposobljen da donese bilo kakav zaključak, kaže Torošian. "Da li su Obamini glasači danas ponosni na ovakvu Ameriku?", pita Torošian i zaključuje da Amerika nikada nije uživala manje poštovanje u svetu nego što je to slučaj danas. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA