Најновије

САД предлажу Русији изградњу Заједничког оперативног центра у Сирији

Нови амерички предлог за војну сарадњу са Русијом у Сирији укључује успостављање заједничког командног центра са изгледима заједничких операција, наводи „Вашингтон пост“.

Руска база Хмејмим у Сирији (Фото: Руско министарство одбране)

Раније је лист јавио да би амерички државни секретар Џон Кери могао Москви да предложи размену информација о локацијама терористичке групе Нусра фронт и да синхронизује операције против џихадиста ИД.
У тексту предлога, који Кери намерава да размотри са руским званичницима током своје посете Москви, Сједињене Америчке Државе предлажу Русији да успоставе посебне штабове у оквиру заједничке канцеларије за координацију.
„Учесници би преко Заједничке групе за имплементацију могли да врше координацију између учесника у војним операцијама против Нусра фронта“, наводи се у документу које је цитирао „Вашингтон пост“.
Сједињене Државе предлажу размену информација са Русијом и, уколико се обе стране сложе, координацију процедура за одобравање „заједничких операција“.
Према плану САД, ова група могла би да се налази у близини Амана у Јордану.
Портпарол америчког Стејт департмента Марк Тонер изјавио је да Обамина администрација жели да сарађује са Русијом у откривању правих терористичких група које су помешане са другим опозиционим снагама у Сирији.
У тексту аутор говори да се велика пажња обраћа на нападе на Нусра фронт. За разлику од ИД терористи Нусра фронта се сврсисходно боре против војске председника Башара ел Асада и по циљевима Нусра фронта сада углавном оперише руска авијација.
За САД ће придруживање ударима по овим терористима значити озбиљан помак равнотеже у страну подршке Асадовом режиму. У замену за то САД, како сматра лист, могу да се надају на ограничење руских удара на опозиционе групе које подржавају Сједињене Државе.
Почетком јула други амерички лист „Волстрит џурнал“ тврдио је да се САД такође надају да ће подстаћи Русију да утиче на Асада и заустави летове ваздушних снага Сирије у зонама где је на снази примирје.
„Овај споразум даће председнику Русије Владимиру Путину оно што је тако дуго желео: ближи војни контакти са Сједињеним Државама и ублажавање његове међународне изолације. Зато је Пентагон у почетку био против овог плана“, наводи се у тексту.
Према подацима „Вашингтон поста“ не може се са сигурношћу тврдити да ће Русија потписати овај споразум, као и да ће војска испуњавати потписане договоре, чак и ако одлука формално буде донета. 
Сирија се од 2011. налази у грађанском рату у којем се снаге верне председнику Башару ел Асаду боре против бројних опозиционих и екстремистичких група. Русија и САД су 27. фебруара посредовале у успостављању режима прекида ватре. Терористичке групе попут ИД и Нусра фронта нису део овог договора.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА