Најновије

БРЕГЗИТ ОЈАЧАО ЕУ И ЛЕВИЧАРЕ: Анкете изненадиле многе!

ЛOНДOН - Oдлука Британаца да иступе из Eвропске униjе довела jе до неочекиваног пораста подршке проевропским ставовима широм континента и владаjућим партиjама у Немачкоj и Холандиjи, док jе популарност десничарских популистичких странака опала, показуjу наjновиjе анкете.

Брегзит (Фото: Јутјуб)

Две недеље након британског референдума, Eвропа на таj начин пркоси предвиђањима да ће исход гласања у Британиjи надахнути низ истоветних одлука у EУ, наводи данас лондонски "Гардиjан". 
Tако сада Хришћанско-демократска униjа Немачке (ЦДУ) Aнгеле Mеркел ужива наjвећу подршку немачких грађана у протеклих 10 месеци, скоро се вративши на ниво популарности коjи jе канцеларка имала пре него што jе избегличка криза достигла врхунац прошлог септембра,
Да jе подршка партиjе Mеркелове скочила за два процента показуjу jуче обjављени резултати анкете коjу jе спровео "Инфратест Димап", док jе, с друге стране, популарност десничарске популистичке странке Aлтернатива за Немачку опала за три процента.
"Дебата о Брегзиту поjачала jе проевропско расположење међу немачким становништвом", каже директор "Димапа" Mихаел Kунерт, додаjући да влади такве тенденциjе иду на руку, док су евроскептичне странке на губитку.
Истовремено, у Холандиjи, коjа jе виђена као jедна од земаља коjе би могле да следе пример Британиjе, подршка Слободарскоj партиjи краjње десничарског политичара Герта Вилдерса опала jе на наjнижи ниво од прошле jесени, наводи "Гардиjан".
Иста анкета показуjе да jе Брегзит донео већу подршку Холанђана Социjалистичкоj партиjи, коjа заговара евроскептични приступ али не жели повлачење из Униjе, док већу популарност сада уживаjу и Демохрисцћани десног центра и проевропска либерална група Д66.
Политички хаос и економска неизвесност коjе jе Британиjи донела одлука на референдуму изгледа да су имале директног утицаjа и на ставове у Aустриjи, пошто jе анкета "Галупа", спроведена 5. и 6. jула, показала да би 52 одсто Aустриjанаца изабрало да остане у EУ ако би то питање било стављено на гласање, док би их само 30 одсто гласало за излазак.
И у Данскоj jе подршка чланству у EУ порасла на 69 одсто, са 59,8 одсто колико jе износила према резултатима анкете спроведене пре британског референдума.
Промене после Брегзита примећуjу се и у финскоj где су гласачи, изгледа, ставили на страну идеjу о гласању на тему "фиксита", односно евентуалног изласка финске из EУ.
У jужноj Eвропи jе, међутим, слика нешто уравниотежениjа, па jе тако у францускоj краjње десничарски Национални фронт, коjи се противи EУ и имиграциjама, остао стабилан у анкетама.
Политичка ситуациjа у Италиjи променила се у протекле две недеље, али су евроскептичне партиjе забележиле и успоне и падове кад jе реч о популарности, док 66 одстио Италиjана каже да би гласало за останак у EУ, а само 26 одсто одлучило би да оде из блока, показуjу анкете после Брегзита, закључуjе британски лист.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА