Најновије

Ако зарате НАТО и Русија, како ту Црна Гора може да помогне?

Само два дана после објаве да су из Вашингтона поручили да једва чекају Црну Гору у НАТО, стижу сасвим другачија мишљења са Запада. Наиме, на блогу америчког спољнополитичког магазина "Нешенел интерест" појавио се текст који потписује Захари Јост, а у коме се наводи да би амерички Сенат требало да стави вето на позив Црној Гори у НАТО јер то неће допринети безбедности Сједињених Држава, а послужиће као још један камен спотицања са Русијом.

НАТО-Русија (Илустрација: InfoWars принтскрин)

- Пријем Црне Горе би био једноставно неодговоран, а у будућности треба ставити тачку на било какав нови покушај ширења НАТО-а који не доприноси безбедности САД - поручује аутор.

Клуб за дружење

У тексту се подсећа да се НАТО, предвођен Сједињеним Државама, поново шири, након што је Црној Гори званично упућен позив да постане чланица, али и да оружане снаге Црне Горе имају свега 2.000 припадника. Зато, примец́ује аутор, није баш јасно како та мала земља унапређује безбедност САД, а заправо, могло би се рећи да прикључење Црне Горе НАТО-у умањује америчку безбедност. - НАТО није клуб за дружење, него војни савез у ком су земље чланице, по члану 5 дужне да бране било коју чланицу која би била нападнута. Успут, није јасно ко би могао да пожели да нападне Црну Гору у догледној будуц́ности. Ширење НАТО чланства на неку државу у суштини гарантује да би Сједињене Државе, ако затреба, за одбрану те земље дале људске животе и финансијска средства. Тако озбиљна обавеза требало би да се односи на државе с којима партнерство повец́ава америчку безбедност - сматра Јост. Он напомиње да би упркос црногорској поносној традицији отпора турској владавини, снаге те земље играле занемарљиву улогу у било ком сукобу у ком би САД могле да се нађу, а да је с друге стране позив Црној Гори да се прикључи НАТО-у вец́ допринео нарушавању односа са Русијом. Русија је, цитира Јост "Кришчен сајенс монитор", оптужила "НАТО да покушава да стави у окружење и пријатељске земље попут Србије" и обец́ала је да ц́е предузети све неопходне мере да обрани своју националну безбедност и интересе. - У случају да је неко заборавио, Русија има нуклеарни арсенал нешто вец́и од САД и највец́а је земља по површини на свету. С обзиром на све лошије односе Русије и Запада због низа неслагања, потпуно је могуц́е да Русија и Америка на крају уђу у рат - наводи аутор и упозорава да нису потребне нове препреке које би могле допринети избијању оружаног сукоба.

Малим земљама није место у НАТО

У тексту се подсећа и на поруку генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да Алијанса остаје отворена за земље попут Грузије, Македоније и БиХ, уз опаску да остаје нејасно како би ове земље на било који начин могле допринети способности САД да бране своје националне интересе. - Оно што је, међутим, јасно јесте да то даље окружује Србију као савезника Русије - констатује Јост и додаје да би била "страшна идеја" и прикључење Грузије, која је некад била део и Руског царства и Совјетског Савеза. Према његовим речима, они који подржавају позив Црној Гори у Савез указују на друге мале земље-чланице Алијансе као што су балтичке државе, при чему је управо то "савршени пример да мале, војно безначајне државе не треба да буду примљене у НАТО". Он наводи и закључке из недавне студије Ранд корпорације да би Русија, ако би извршила инвазију, вероватно стигла до престоница Естоније и Летоније за 60 сати, оцењујући да је пријем малих балтичких држава донео велике ризике за Америку, а она није постала нимало безбеднија. По мишљењу Јоста, пријем Црне Горе у НАТО би био "смешан", јер, како иронично примећује, Њујорк би био кориснија чланица НАТО-у јер је Њујоршка полиција са нешто мање од 35.000 полицајаца више од 17 пута већа од црногорских оружаних снага, а њен прошлогодишњи буџет од 4,8 милијарди долара је скоро половина црногорског БДП-а. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА