Најновије

СЕВЕРНИ БЕДЕМ: Руска арктичка граница се полако затвара

Русија је скоро завршила изградњу нове одбрамбене инсталције на Арктичким острвима, и очекује се да ће војска радити у новим базама пре краја године, извештавају руски медији.

Руски војник на Арктику (Фото: Јутјуб)

Неименовани извори унутар Министарства одбране су рекли за лист Известија да ће до средине лета изградња барака и стражарских објеката на  острвима Нова земља и Северна земља, као и на острвима Александра, Фрац-Јосиф и Врангел бити готова.Извор наглашава важност руског војног присуства на арктичким острвима као први приоритет Министартсва одбране.
Новине су такође известиле да руска војска обраћа посебну пажњу на очување животне средине Арктика током изградње, а и у погледу будућих операција на тим локацијама. Руска војска је је прихватила на себе напоре да опорави крхку арктичку животну средину нарушену током совјетске ере.На Арктику је током 2015. године очишћено око 78 хектара земљишта, прикупљено око 4 300 тона отпадног метала. Ове године планирано је уклањање 4 600 тона више отпада него прошле године. Заменик директора Руске географске институције Аркади Тишков, нагласио је да Министарство одбране није била једина руска организација која је била одговорна за развој Арктичког региона. По његовим речима, велику улогу су имале Министарство за ванредне ситуације, Државно метеролошко друштво и Руска академија науке. 
Још 2014. министар одбране Сергеј Шојгу представио је велики план да утврди руске северне границе са мрежом војних база и радарских станица као део Руске арктичке стратегије. "Ове године ћемо имати тотално радарско покривање и у 2015. ћемо бити скоро сасвим припремљени да дочекамо непожељне госте са севера и истока", рекао је тада Шојгу. План је такође предвиђао изградњу 13 аеродрома, једне стрељане за припаднике ваздушних снага, 10 радарских станицa и Центар за управу. У марту 2015. по наређењу руског председника Владимира Путина, војска је одржала свеобухватне вежбе на северном делу Русије. Циљ вежби је био да испита спремност војних снага да реше изазовe на том делу територије са посебном пажњом на Арктик. На тим вежбама учествовало је око 38 хиљада војника, 41 брод, 15 подморница и 110 летелица."Стално присуство војске на Арктику и могућност да брани државне интереси војним средствима се сматра као саставни део генералне политике да загарантује националну безбедност", каже Шојгу. Извор: Rt.com/За Правду превео Вук Маринковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА