Најновије

РУСИЈА СПРЕМА ОДМАЗДУ, И ТО НУКЛЕАРНУ? Потез Думе запрепастио све, мобилисани медији, мреже...

Надлежни одбор руске Думе ради на уклањању процедуралних препрека за коришћење нуклеарног “црвеног дугмета” у случају да Кремљ процени да постоји легитимна угроженост од спољног непријатеља.

Ова информација је донела нову димензију озбиљности у рату у Украјини, јер сукоб све више личи на можда најозбиљнији окршај између Русије и Запада од Кубанске ракетне кризе 1962. године, наводи Ројтерс.

За реформу нуклеарне доктрине Руске Федерације биће одговоран Андреј Картаполов, бивши заповедник руске војске на фронту у Сирији, где се борио на страни председника Башара ал-Асада. Тренутно служи као заступник владајуће странке Уједињена Русија.

Ова ескалација је уследила након што су украјинске тактичке ракете АТАЦМС домета од 300 километара, које су Кијеву раније ове године испоручиле Сједињене Америчке Државе, овог викенда погодиле град Севастопољ на Криму, усмртивши најмање пет особа, међу којима и троје деце.

Власти у Севастопољу, које су под контролом Москве, тврде да је повређено најмање 144 особе.
Друштвене мреже и државни медији од јуче непрестано приказују потресне снимке ракетирања Севастопоља, што указује на то да Русија можда мобилизује јавност и тиме припрема терен за могућу одмазду.

Москва није оклевала да за напад оптужи Вашингтон, наводећи да је „бесрамним наоружавањем Кијева учествовао у проливању крви руских грађана“, наговештавајући тиме да припремају одмазду.

Каква одмазда ће бити, још није познато. Али, према процени медија, руски председник Владимир Путин сада има јасан аргумент да иза „специјалне војне операције у Украјини“ стоји амерички империјализам, којег покушава да сузбије.

Руско министарство одбране тврди да су координате лета поставили амерички стручњаци, на основу информација добијених из америчких шпијунских сателита, сматрајући Бајденову администрацију директно одговорном за напад.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истиче да је руски председник у сталном контакту с властима у Севастопољу и додаје да је апсолутни приоритет руске владе у овом тренутку пружање подршке свим жртвама напада.

Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности, описао је инцидент као „гнусан и подмукао чин против руског народа“.

Руска ПВО је оборила три од четири ракете, тврде руски извори. Међутим, према најновијим информацијама руских државних медија, „једна ракета је скренула са путање у завршној фази лета, при чему је бојева глава експлодирала изнад града“.

ОПРОБАНА МЕТОДА ЗАПЛАШИВАЊА: Макрон упозорава на грађански рат ако победе Ле Пенова или Меланшон

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube