Најновије

ЕУ одобрила трансфер 1,4 милијарде евра Украјини од профита замрзнуте руске имовине

Министри спољних послова 27 земаља ЕУ на састанку Савета ЕУ одобрили су одлуку о трансферу 1,4 милијарде евра профита од замрзнутих средстава Русије у Европски мировни фонд за војну помоћ Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре после састанка.

„Министри су се договорили око правног оквира за коришћење добити од замрзнуте имовине Русије за Европски мировни фонд. Добит од имовине биће искоришћен што је пре могуће у корист Украјине. Следећег месеца ће бити пребачено 1,4 милијарде евра, а још милијарду до краја године“, рекао је Борељ.

Према његовим речима, овај новац ће бити искоришћен за куповину система ПВО и муниције за Украјину, као и за подршку одбрамбене индустрије Кијева.

Шеф дипломатије ЕУ је такође напоменуо да Мађарска не може да блокира коришћење профита од руске имовине за Украјину, пошто није учествовала у доношењу одлуке.

Истовремено је рекао да Мађарска наставља да блокира плаћања Украјини из Европског мировног фонда у вредности од 6 милијарди евра и додао да ће чланице наставити да раде на проналажењу решења за ово питање.
Борељ је навео и да Европска унија и Украјина намеравају да потпишу споразум о безбедносним гаранцијама за Кијев до краја јуна.

„Завршавамо текст о безбедносним гаранцијама за Украјину. Надам се да ће овај посао бити завршен врло брзо како би се потписао споразум, можда на маргинама следећег самита ЕУ (27-28. јуна)“, рекао је он, истичући да ће овај документ послати сигнал Москви о подршци Кијева од стране Европске уније.

СПРЕЧЕН НОВ ИНЦИДЕНТ? Полиција привела наоружаног мушкарца у Ростову на Дону

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА