Најновије

ЗАХАРОВА: Макрон би да ослобађа Кавказ од руског утицаја, док у Новој Каледонији пламте нереди

Званична представница руског МСП-а је прокоментарисала позив грузијске председнице француском колеги да посети Јереван на Дан независности како би "коначно ослободио Кавказ од совјетског јарма и руског утицаја".

Изгледа да Француска тражи "нову" Нову Каледонију с обзиром да у "правој" губи контролу, па се двоуми између Грузије и Јерменије, оценила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

На овај начин је прокоментарисала позив грузијске председнице Саломе Зурабишвили француском председнику Емануелу Макрону да посети Грузију на Дан независности како би "коначно ослободио Кавказ од совјетског јарма и руског утицаја".

"Ако Француска неког може да ослободи јарма, онда су то староседеоци Нове Каледоније", написала је Захарова на Телеграму. 

У Новој Каледонији, француској прекоморској територији у Тихом океану, су у понедељак, 13. маја, избили нереди који су већ однели неколико живота.

Незадовољство локалног становништва експлодирало је након што су власти у Француској покренуле процедуру за промену Устава, којим би недавни досељеници који у Новој Каледонији живе преко 10 година, добили право гласа на изборима.

Париз је тамо увео ванредно стање, а најављено је и слање додатних 1.000 полицајаца. Према писањима западних медија, локалне власти су изгубиле контролу над деловима главног острва.

Москва је јуче позвала Париз да се уздржи од неоправдане употребе насиља против демонстраната и да обезбеди поштовање права и слобода аутохтоног становништва Нове Каледоније и других прекоморских територија које су под француском контролом.

Русија на кризу у Новој Каледонији гледа као на резултат незавршеног процеса њене деколонизације и још једну потврду да "политика Француске према својим бившим колонијама, преименованим у прекоморске територије, долази у ћорсокак", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

На изборима у Београду 14 листа, већина представила кандидата за градоначелника

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube