Најновије

Приказ књиге:"Док је свет горео"

Вулкан издаваштво нам је понудило крими - историјску причу која прати живот и рад полицајца Џоа Макгрејдија, искусног ветерана америчке морнарице.

Фото: Вулкан

Џо је сада полицајац и то у Хонолулуу, наизглед води предвидив живот радећи на расветљавању лакших кривичних дела, највећи животни мотив налазећи у очараности својом девојком Моли.

Наравно, уравниловку мора нешто да поремети, а то је зверско убиство младића, и то не само њега, већ и младе Јапанке.

Овим убиствима, заједно са изненадним обрачуном са једним од убица, одмах бивамо убачени у компликовану, вишеслојну и снажну причу која се одвија на динамичан начин, а флоскула "да је радња таква да вам не допушта да испустите књигу док је не прочитате" мирне душе може да се закачи за ову књигу.

И таман када је кренула да се развија детективска прича са шпијунском позадином, буквално бивамо увучени у  почетак Другог светског рата у овом делу света, изненадним нападом Јапана на Перл Харбор, а нашег јунака рат затиче у потрази за трагом убице у Хонгконгу, где бива заробљен од стране нових непријатеља.

Роман од тада креће потпуно другим током, Макгрејди ће се обрести у Јапану у  породици домаћег високо рангираног политичара који живи са ћерком и који има дебеле везе са убиством младе Јапанке са почетка приче.

Али Џо не сме да напусти кућу свог домаћина, нити да провири преко зидина дворишта, а рат траје дуго и предуго...

Овај роман је мешавина више жанрова, има елемената крими приче, историјског романа, потраге за љубављу, са дивним расплетом.

За изузетне и реалистичне описе Хонолулуа, војних оружја и оруђа тог доба, авиона, страдања Токија у току највећег рата, погледа на догађаје из аспекта једног Јапанца (са којима се поводом овог историјског периода заиста ретко срећемо), можемо да захвалимо озбиљној припреми и раду на детаљима Џејмса Кестрела који је информације прикупљао из прве руке, разговорима са директним актерима историјских догађаја.

Ако један Стивен Кинг каже да је овај роман "проклето добра књига" онда нема друге него да се са њим заиста и сложимо након читања и дамо снажну препоруку љубитељима наведеног микса жанрова да уживају у читању.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА