Najnovije

Prikaz knjige:"Dok je svet goreo"

Vulkan izdavaštvo nam je ponudilo krimi - istorijsku priču koja prati život i rad policajca DŽoa Makgrejdija, iskusnog veterana američke mornarice.

Foto: Vulkan

DŽo je sada policajac i to u Honoluluu, naizgled vodi predvidiv život radeći na rasvetljavanju lakših krivičnih dela, najveći životni motiv nalazeći u očaranosti svojom devojkom Moli.

Naravno, uravnilovku mora nešto da poremeti, a to je zversko ubistvo mladića, i to ne samo njega, već i mlade Japanke.

Ovim ubistvima, zajedno sa iznenadnim obračunom sa jednim od ubica, odmah bivamo ubačeni u komplikovanu, višeslojnu i snažnu priču koja se odvija na dinamičan način, a floskula "da je radnja takva da vam ne dopušta da ispustite knjigu dok je ne pročitate" mirne duše može da se zakači za ovu knjigu.

I taman kada je krenula da se razvija detektivska priča sa špijunskom pozadinom, bukvalno bivamo uvučeni u  početak Drugog svetskog rata u ovom delu sveta, iznenadnim napadom Japana na Perl Harbor, a našeg junaka rat zatiče u potrazi za tragom ubice u Hongkongu, gde biva zarobljen od strane novih neprijatelja.

Roman od tada kreće potpuno drugim tokom, Makgrejdi će se obresti u Japanu u  porodici domaćeg visoko rangiranog političara koji živi sa ćerkom i koji ima debele veze sa ubistvom mlade Japanke sa početka priče.

Ali DŽo ne sme da napusti kuću svog domaćina, niti da proviri preko zidina dvorišta, a rat traje dugo i predugo...

Ovaj roman je mešavina više žanrova, ima elemenata krimi priče, istorijskog romana, potrage za ljubavlju, sa divnim raspletom.

Za izuzetne i realistične opise Honolulua, vojnih oružja i oruđa tog doba, aviona, stradanja Tokija u toku najvećeg rata, pogleda na događaje iz aspekta jednog Japanca (sa kojima se povodom ovog istorijskog perioda zaista retko srećemo), možemo da zahvalimo ozbiljnoj pripremi i radu na detaljima DŽejmsa Kestrela koji je informacije prikupljao iz prve ruke, razgovorima sa direktnim akterima istorijskih događaja.

Ako jedan Stiven King kaže da je ovaj roman "prokleto dobra knjiga" onda nema druge nego da se sa njim zaista i složimo nakon čitanja i damo snažnu preporuku ljubiteljima navedenog miksa žanrova da uživaju u čitanju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA