Најновије

ТОРНАДО ПОГОДИО ПРАВОСЛАВНИ МАНАСТИР Иза себе оставио пустош, огласио се владика

Жесток торнадо погодио је у уторак православни манастир у Грузији и иза себе оставио пустош, јавља Primetime.ge

На удару се нашао манастир Алаверди из 6. века.

"Стање је ванредно, ниједан кров није сачуван. Стручњаци морају да прегледају, удар торнада је био веома јак и зато морамо проверити да ли постоје невидљиве пукотине. Иста ситуација је и са звоником, који је већ захтевао ојачање и рестаурацију, а данас је још важније утврдити какав је удар примио. Све је практично пољуљано, невероватно је каква сила је то уздрмала, огромни каменови са врха су разбацани као листови папира", изјавио је епископ епархије Алаверди, владика Давид.

Заменик министра инфраструктуре и регионалног развоја, Илија Бегијашвили, објаснио је да стручњаци морају да утврде размере штете на манастиру, након чега ће држава одлучити које мере ће предузети у процесу обнове Алавердија.

ქალიშხალი ალავერდში. ამოტრიალდა მანქანა, წაიქცა ხეივანი, ამოთხარა ზეთის ხილის ხეები, დაზიანდა გუმბათი და ჩამოვარდა ჯვარი.

Posted by Levan Iashvili on Tuesday, June 25, 2024

"Потребно је детаљно проучавање манастира, још не знамо с чиме се суочавамо. Алаверди је споменик културне баштине, има своју специфичност и стручњаци морају дати закључак", изјавио је Бегијашвили.

Још није одлучено да ли ће привремено бити прекинут процес богослужења у Алавердију, пошто братија манастира чека одлуке стручњака.

Услед непогоде, лимени покривач куполе је однесен, крст је пао, оштећен је кров звоника, прозори цркве су поломљени, балкон палате је урушен, оштећена је околна инфраструктура и оближња лака возила.

Манастир Алаверди је основао један од асирских отаца, Јосиф Алавердијски, у 6. веку. Од 11. века, Алаверди је био епископски центар и резиденција свештенства.

ВЕЛИКА ГРЕШКА ЗАПАДА Мисле да Москва неће одговорити

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА