Најновије

Канцеларија за КиМ: Хапшење Србина покушај Куртија да изазове нову кризу

Јасно је да су гаранције које су децембра 2022. године дали САД и ЕУ да Срби неће бити хапшени из политичких разлога и због протестних окупљања, већ дуже време само празно слово на папиру, наглашава Канцеларија.

Канцеларија за Косову и Метохију оценила је данас да је хапшење Лазара Д. на озлоглашеном пункту на Бистричком мосту, због прошлогодишњих догађаја испред Општине Звечан, мотивисано је искључиво политичким разлозима и нови је покушај Аљбина Куртија да заоштри ситуацију на северу Косова и Метохије и изазове нову кризу.

Томе у прилог говори чињеница да је Лазар Д. као радник царине на административном прелазу Јариње, више од годину дана свакодневно пролазио овим путем и нормално се кретао севером КиМ и приведен је сада када Приштини одговара ново подизање тензија, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како се додаје, јасно је да Курти наставком терора, који по правилу примењује током разговора о могућности наставка дијалога, жели да испровоцира Србе на КиМ и додатно ескалира ситуацију на терену и побегне од својих обавеза у дијалогу.

"Како то да нико није одговарао за мучко рањавање Драгише Гаљка испред Општине Звечан кога су Росу полицајци са два метка погодили у леђа и дан данас се од тих повреда опоравља, а хапси се Србин из Звечана због тога што је заједно са својим суграђанима био испред своје општине протестујући због окупације?", питају из Канцеларије.

Јасно је да су гаранције које су децембра 2022. године дали САД и ЕУ да Срби неће бити хапшени из политичких разлога и због протестних окупљања, већ дуже време само празно слово на папиру и да Курти има одрешене руке да спроводи терор над српским народом и Србима због протеста на терет ставља најтежа кривична дела попут рушења такозваног "уставног поретка".

У саопштењу се такође поставља питање да ли ће уместо санкција за нове једностране и ескалаторне потезе и ново хапшење Срба, Курти, поред прогона, укидања динара, блокаде српске робе и других непочинстава, бити награђен у Бриселу укидањем ионако благих мера?

Уместо што западни представници међународне заједнице превише гледају кроз прсте Куртију, крајње је време да се заустави антисрпска политика Приштине која ствара неподношљиве услове живота за српски народ на КиМ, закључује се у саопштењу.

ДОДИК: Лаж не може бити политика и због тога Америка губи моћ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА