Најновије

НИШТА ОД РАЗГОВОРА СА КУРТИЈЕМ: Вучић задовољан разговорима са ЕУ званичницима

Трилатерални састанак Вучић-Курти-ЕУ није ни одржан.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас да се није ни састао са Аљбином Куртијем у Бриселу, јер он "није хтео, или није смео".

"Три пута сам се враћао на састанак, преносили су ми његове поруке, ја одговарао и тако", рекао је Вучић и нагласио да "ништа није спорно, само неће човек да га види".

"Није спреман на састанак са мном", био је званичан одговор приштинске стране, уз поруку Куртија да ће се дијалог наставити између главних преговарача, рекао је Вучић. "Да ли није хтео или није смео, не знам", рекао је и додао да је сигуран да ће ЕУ у свом саопштењу навести ко није желео данас да разговара у Бриселу.

Председник Србије се претходно два пута састао са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

"На билатералним састанцима је било све како треба, били су успешни. Разговарали смо свему, спровођењу споразума, о дијалогу, ситуацији на КиМ. Главни преговарачи ће наставити највероватније у уторак или среду са састанцима. Тако да очекујем наставак и ми имамо много посла да радимо", рекао је.

У плану је био и трилатерални састанак са Борељом, Лајчаком и Куртијем, али до њега није дошло.

"Тешка је ситуација за наш народ на КиМ, у сваком случају наставићемо да се боримо, да штитимо интересе Србије и да покушамо на сваки начин да помогнемо нашем народу", рекао је Вучић и нагласио је да нико не може да гарантује да неће више бити Куртијевих једностраних потеза.

Новинарима је рекао да је задовољан преподневним састанцима са председником Европског савета Шарлом Мишелом, европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем и генералним директором Директоријата Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом.

"За нас је важно да смо јутрос имали добре састанке са Мишелом, Копманом, Варгељием и верујем да постоји простор кроз агенду раста и реформе на економском нивоу којима можемо не само да добијемо 120 милиона евра, већ је то позив инвеститорима и показатељ да смо стабилна земља", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија близу "инвестмент грејда" што је најбољи могући сигнал свима који желе да улажу у Србију.

"Данас сам се састао са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком, а током разговора сам истакао пуну посвећеност Београда наставку дијалога и искључиво мирном решавању проблема. Посебно сам инсистирао на формирању Заједнице српских општина и указао на све једностране потезе Аљбина Куртија и тежак положај Срба на Косову и Метохији", написао је раније Вучић на Инстаграму.

"Поновио сам посвећеност и спремност да учествујемо у тражењу компромисног решења у циљу заштите српског народа и нормализације односа и додао да Приштина није у стању да испуни оно што је потписала пре 11 година, а то је формирање Заједнице српских општина", навео је Вучић.

До нове рунде дијалога дошло је на позив Бореља који је уочи састанака рекао да ће данас на састанцима у Бриселу, са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција разговарати о наредним корацима ка имплементацији споразума и поновио да договорено мора да се спроведе.

Претходно је Вучић рекао је да је Београд спреман да учествује у проналажењу компромисних решења, али да Приштина то не жели.

"Од сусрета са Куртијем не очекујем ништа. Очекујем да ће мало да виче и драми, као и увек. Бореља и Лајчака ћу пажљиво да саслушам, да разговарам са њима, борићемо се за интересе нашег народа", рекао је Вучић новинарима у Бриселу уочи састанка.

ЈЕЗИВА МОБИЛИЗАЦИЈА У УКРАЈИНИ: Пресрели човека на сред улице, отели га буквално (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА