Најновије

ШОК ЗА НАТО И ЦЕО ЗАПАД: Москва открила планове, процес је почео и ништа га не може зауставити!

Русија планира да у блиској будућности потпише свеобухватан споразум о сарадњи са Ираном, текст документа ће ускоро бити завршен, рекао је заменик министра спољних послова Андреј Руденко.

- Очекујемо да ће овај споразум бити потписан у блиској будућности, јер је рад на тексту већ при крају. Пронађене су све потребне формулације - рекао је Руденко.
Према његовим речима, сада је главни задатак за две земље да заврше одређене процедуре везане за потписивање оваквих докумената.

Односи Русије и Ирана заснивају се на Уговору о основама односа и принципима сарадње. Потписан је 2001. године и аутоматски се обнавља сваких пет година. Последњих година Москва и Техеран су дошли до закључка да документ не испуњава нове геополитичке реалности и виши ниво сарадње.

Активан рад на новом споразуму почео је у јануару 2022. године. Међутим, након две године рада на документу, Министарство спољних послова није могло да да оквиран временски оквир за закључивање споразума.
У јуну 2024. године, закључивање споразума је суспендовано због „проблема са иранским партнерима“. Месец дана раније, у Ирану се срушио хеликоптер са председником Ебрахимом Раисијем.

Споразум ће постати „најважнији фундаментални документ који може да одреди руско-иранску интеракцију у наредним годинама, а можда и деценијама“, обећао је руски амбасадор у Техерану Алексеј Дедов.

СИТУАЦИЈА ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ! Свет чека одлуку Америке, ако пристану да подрже савезнике...

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА