Најновије

ДОДИК: БиХ је пропала заједница

Председник Републике Српске је захвалио Руској Федерацији што разуме односе у БиХ и нагласио да је руски став по том питању – да резолуција неће допринети помирењу – био тачан.

Председник Републике Српске Милорад Додик, говорећи о резолуцији о Сребреници, истиче да сама чињеница да се злоупотребио Устав БиХ, да су Бошњаци покренули заједно са Немцима ту резолуцију у ГС УН – све је то пореметило односе у БиХ.

Додик је захвалио Руској Федерацији што разуме односе у БиХ и нагласио да је руски став по том питању – да резолуција неће допринети помирењу – био тачан.

"Веома је гађано у средину укупних односа у БиХ, али неки су ипак у БиХ ишли иза покварених намера САД и Британије, а поготово Немачке, и опредељују се на ту страну поготово у настојању да наметну неку колективну одговорност. Све што су од садржаја навели у томе јесте управо осуда српског народа", рекао је Додик за РТ Балкан, који се налази у Санкт Петербургу на економском форуму.

"Дакле ништа то неће донети добро у БиХ, ми мислимо да је БиХ пропала заједница, она не може да функционише, поготово не на овај начин, да се крши Устав и властита правила која су веома мучно и тешко донесена и иза којих би требало да стоје највећи ауторитети који су били сведоци потписивања Дејтонског споразума", каже Додик.

Како наглашава, једини ко је остао доследан у томе, остала је Руска Федерација, а остали, додаје, који су ту били – САД, ЕУ, Британија, Француска, Немачка, они прате ревизионистичке, империјалистичке потезе САД.

"Тако да ми данас немамо тај Дејтонски споразум, он се само тако зове", подвукао је Додик.

Каже да ако се погледа суштина и оно што је Устав, видеће се да је потпуно противуставни систем у БиХ.

"Систем који се заснива на снази САД, али број од 84 земље које су гласале 'за' говори о томе да ни САД немају претходну снагу које су имале пре пет година око тога, да је то било пре пет година вероватно би то било консензусом завршено", истиче Додик.

Оцењује да се сада показује да САД које немају снагу да мотивишу за своје циљеве не могу да окупе ни већинске чланице УН.

Како истиче, није ништа чудно да су Немци и муслимани сарађивали и овај пут и додаје да је њихов заједнички интерес да оперу неку своју прљаву историју злочина коју су имали кроз Други светски рат.

"Та резолуција је требало помпезно да се донесе, да буде део општих напора против нас у Републици Српској, показало се све супротно. Сама чињеница да је посланичка могућност у Генералној скупштини да се рачунају само гласови оних који гласају 'за' и 'против', а то је предвиђено за неважна питања, говори на који начин је третирала ГС и то само питање", рекао је он.

Подсетио је и да 109 земаља УН или није гласало или је било уздржано или је гласало против.

Само 84 земље су гласале "за", што говори, наглашава, о томе да већинска воља светске заједнице није била за такву једну резолуцију.

"Али то креаторима насилне политике са Запада ништа не значи, они покушавају од тога да направе додатни притисак на РС", истиче Додик.

Подсећа и да амбасадор БиХ при УН који је Бошњак муслиман је самоиницијативно покренуо то, а акти БиХ и самих УН не дозвољавају да се то тако ради, јер то мора да буде одлука највиших органа власти и државе, а тога није било.

"Председништво о томе није одлучивало, парламент није одлучивао, Савет министара није одлучивао, он је то самоиницијативно урадио. То је подржано од Бошњака министра иностраних послова, члана Председништва, који су признали да су готово скривено радили на прибављању подршке тој резолуцији и све није успело", каже Додик, који је рекао да имамо 109 држава иза себе.

О форуму
Што се форума у Санкт Петербургу тиче, Додик каже да је веома интересантан.

"Апсолутно је велико интересовање, обавештен сам да је ту 20.000 учесника из различитих земаља. На сваком кораку можете да приметите ентузијазам, да видите да руска економија, која је притиснута санкцијама Запада није поклекла и да је те санкције нису погодиле и успеле, тако да се овде може приметити да је Русија подигла своје привредне активности, да се Русија прилагодила околностима и да Русија има огроман број пријатеља са којима сарађује. Да успешно извршава трансфер значајне привредне активности која је раније била усмерена према Западу, а сада према другим земљама истока, Африке, Јужне Америке и свима онима који желе да сарађују", закључио је Додик.

УКРАЈИНЦИ КРЕНУЛИ У ЈАК НАПАД: Жесток ударац се на крају завршио катастрофом, Руси задржали позиције

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА