Најновије

СТРАХ НА КОСОВУ ОД ЕВРОПСКИХ ИЗБОРА: Шта ако победе десничари?

Нови шеф европске дипломатије обавезно да буде из земље која није признала тзв. Косово, предлаже стручњак за спољну политику ЕУ.

Радикална десница у Европској унији угрожава "европски сан" Приштине, објавио је данас "Албенијан пост", најављујући изборе за Европски парламент који ће бити одржани током викенда.

Како преноси овај сајт, појачан осећај неизвесности осећа се на Косову и Метохији због тога што би будући посланици у Европском парламенту могли да буду непријатељски настројени према европској перспективи те лажне државе.

"Веома је вероватно да ће Косово имати мање пријатеља у ЕП, јер се очекује да ће гласачи изабрати рекордан број посланика крајње деснице", оцењује Тоби Вогел, стручњак за спољну политику ЕУ из Савета за политику демократизације додајући да ће ефекат тих посланику бити занемарљив по спољну политику Уније.

Ипак, напомиње да Европска комисија не може да буде изабрана без одлуке Европског парламента, те у томе види могућ утицај новог састава посланика.

"Улога ЕП у спољној политици и процесу проширења није много истакнута, али има улогу у обезбеђивању надзора и одговорности. Као што смо видели у дијалогу Београда и Приштине, та улога је још увек слаба и недовољно развијена. Дакле, у пракси ће ефекти на општу политику ЕУ према Косову вероватно бити занемарљиви", каже Вогел.

Препоручује да би европосланици требало да обезбеде да за шефа спољне политике не именује држава која не признаје независност тзв. Косова, већ да високи представник ЕУ долази из државе која га је признала, те да се на седници приликом избора у Европском парламенту обавеже да ће подржати тзв. Косово на путу ка ЕУ.

НАПАД НА МОСКВУ И КРЕМЉ АМЕРИЧКИМ ОРУЖЈЕМ? Расту тензије, Бајден морао хитно да реагује и објасни своје кораке!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА