Најновије

ИСТРАЖНИ КОМИТЕТ РФ ОТКРИО: Украјина умешана у обарање руског Ил-76 који је превозио заробљенике

Експертиза је доказала да је за обарање авиона коришћен амерички "патриот", наводи се у саопштењу.

Истражни комитет је прикупио доказе који потврђују умешаност Оружаних снага Украјине у обарање руског транспортног авиона Ил-76, који је превозио украјинске заробљенике у јануару изнад Белгородске области.

Експертиза је доказала и да је за обарање авиона коришћен амерички "патриот", наводи се у саопштењу Истражног комитета РФ. У тренутку напада, према информацијама Истражног комитета, авион је био у технички исправном стању.

"Према анализи видео-снимака са спољних камера за надзор, авион је погођен првом ракетом на висини од око 4.000 метара. Друга ракета није погодила циљ и експлодирала је", наводи се у саопштењу и потврђује да се експлозија бојеве главе ракете догодила испред пилотске кабине.

На основу резултата истраге је утврђено да су ракете испаљене из комплекса који се налази на територији Харковске области Украјине, а руски обавештајци располажу информацијама о томе које су јединице Оружаних снага Украјине наоружане таквим ракетним системима.

"Узимајући ово у обзир, у сарадњи са Министарством одбране Русије наставља се рад на идентификацији конкретних званичника који су учествовали у организовању овог терористичког акта ради њиховог накнадног кривичног гоњења", поручили су из Истражног комитета.

Подсећања ради, 24. јануара Оружане снаге Украјине обориле су руски војни транспортни авион ИЛ-76 изнад Белгородске области, у коме се налазило 65 украјинских заробљеника послатих на размену. Сви заробљеници, као и три официра руске војске у пратњи и шест чланова посаде су погинули, што је потврђено и ДНК тестовима.

Истрагом остатака обореног авиона утврђено је да је ИЛ-76 погођен са две ракете МИМ-104А америчког система ПВО "патриот". Украјински медији су првобитно писали да је ИЛ-76 оборила украјинска војска, али су након што је утврђено да се ради о летелици која је превозила украјинске заробљенике обрисали ову вест са својих сајтова.

Међутим, Украјине је касније индиректно признала да је оборила авион, будући да је Главна обавештајна управа украјинске војске саопштила да је Русија наводно није претходно обавестила о лету овог авиона.

УКРАЈИНА ДОБИЈА БРУТАЛАН ДРОН: НАТО га шаље лично, за велике нападе на Русију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА