Најновије

ВУЧЕВИЋ "ПАНИЧИ" ИЛИ ЈЕ САМО РЕАЛАН: Дешавања у региону плаше - следи удар на Дејтонски споразум! (ВИДЕО)

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је вечерас да је веома забринут због дешавања у региону, као и да се, после доношења резолуције о Сребреници плаши онога што би могло да се дешава од јесени или 2025. када очекује "рафале иницијатива" да треба да се промени Дејтонски споразум.
Вучевић

Вучевић

Он је за "Јуроњуз" рекао да не зна шта је то тачно донело усвајање резолуције.

"Није донела ништа боље у од носима. Шта је смисао резолуције, бојим се да је то оно што нам следи с јесени или 2025., када ћемо чути рафале иницијатива да треба да се промени Дејтонски споразум. Ја да сам Бошњак пригрлио бих Српску, а то што је карактеришете као геноцидну творевину шаљете терате је од себе", рекао је Вучевић.

На питање шта је била суштина недавно одржаног Свесрпског сабора Вучевић је рекао да су то саборност, заједништво и политички рационалан одговор на све актуелности, али и оно што долази.

Говорећи о балканским народима он је рекао да нама не дозвољавају да се сами договоримо, као и да верује да би било добро када би Балкан припадао балканским народима, али да увек постоји неко са стране ко хоће да нам "помогне".

"Нас неко ко није са Балкана враћа у прошлост и не дозвољава нам да причамо о будућем времену. Рецимо, није било прилике да Срби и Албанци причају, нисте имали могућност да Бошњаци, Срби и Хрвати остану сами са собом. Некада међународна компонента јесте гарант мира и стабилности али и често доприноси интересу неког другог. Верујем да када би директно или директније причали, лакше би се постигао договор", рекао је Вучевић.

Као пример он је навео иницијативу "Отворени Балкан" за коју је рекао да је добра идеја која је била је изложена нападима и притисцима.

"Она је показатељ да могу односи да се уреде како треба. Друго је питање зашто сви народи нису учествовали и ко је утицао да се та иницијатива лимитира", рекао је он.

Вучевић је рекао да га је негативно изненадила аргументација амбасаде САД у Сарајеву која је показала непознавање правних докумената.

"Унутрашње питање имовине у БиХ није дефинисано споразумом о сукцесији. Дејтонски споразум је суштински устав БиХ, без њега нема мира у БиХ. Неки пиромани се играју пожара алудирајући да је Балкан буре барура, а они напунили џепове шибицама", рекао је он.

Вучевић је изјавио и да је Београд спреман на дијалог са Приштином, а да све друго води у ћорсокак.

Он је рекао да не треба да заборавимо да је Кфор присутан на Косову и Метохији, као и да смо окружени земљама чланицама НАТО, али да оно што треба да радимо јесте да економски оснажујемо Србе у Покрајини и пружамо грађански отпор који је дозвољен.

"Срби треба да буду мудри, ми стрпљиви и тактички и не откривамо све карте", рекао је он.

Како је рекао мир у региону је угрожен јер поред реторике појединих политичара у БиХ, постоје константни напади на Србе на КиМ.

"То што (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти ради је игра са живцима. Он показује своју неодговорност. Очекујем веће притиске у вези решења за КиМ, али на нас, не на Приштину. Курти није кажњен за своје потезе и тешко ми је да прихватим да на њега не могу да утичу земље Квинте", рекао је Вучевић.

Додао је да се сутра навршава годину дана од забрана увоза српске робе на КиМ, али да је наш циљ да сачувамо Србе на КиМ.

"Морамо да појачамо притисак на међународну заједницу, да не будемо обесхрабрени због недостатака реакције међународне заједнице. Морало је да се иде на нека решења, на решавање неких малих ствари које олакшавају живот, а не на то да једна страна треба да добије све дуга ништа", рекао је Вучевић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Додик рекао о претњама ратом које стижу из Сарајева

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА