Најновије

Небензја: Запад да прихвати руски мировни предлог док не буде прекасно

Учешће представника Уједињених нација на конференцији о Украјини у Швајцарској крши повељу ове светске организације, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности УН о Украјини.

„Учешће (представника) УН као посматрача је недопустиво у складу са чланом 100 Повеље (организације)“, нагласио је он, коментаришући учешће УН на конференцији, којој је као посматрач присуствовала заменик генералног секретара за политичка питања и питања изградње мира Розмари Дикарло.

Небензја је приметио и да се реалност на контакт-линији у сукобу у Украјини неће мењати у корист кијевског режима.
„Очигледно је да ће реалност на терену, на линији борбеног контакта, наставити да се мења, али не у корист кијевског режима, а услови за почетак преговора ће бити другачији“, истакао је руски дипломата.

Како је навео, одбијање Запада да размотри мировни предлог Русије није представљало изненађење и само потврђује слепило западних земаља у политичком смислу.

„Чули смо да је руководство западних земаља и НАТО-а пожурило да одбије овај предлог. То нас није изненадило. Ова одбијања само потврђују политичко слепило западних престоница“, закључио је Небензја.

Он је позвао западне земље да следе руски мировни предлог за решавање украјинске кризе пре него што буде касно.
„Руски предлог нема за циљ замрзавање сукоба, већ његов прави крај. То ће омогућити да се ова трагична страница у историји окрене и постепено, корак по корак, врате односи поверења и добросуседства између Русије и Украјине и Европе у целини. Али за то су потребне суштинске промене вектора размишљања западних политичких елита, њихово суштинско одбијање да користе украјински пројекат против Русије, одустајање НАТО-а од агресивне милитаристичке политике и повратак нормалном, исцрпном дијалогу о читавом комплексу глобалне безбедности, уз обавезно уважавање интереса свих држава-чланица. То је једини пут да се избегне даља ескалација. Позивамо вас да га следите док не буде прекасно“, нагласио је Небензја.

Конференција о Украјини одржана је 15-16. јуна у швајцарском Биргенштоку. Завршну изјаву није потписало 11 од 91 државе-учеснице: Јерменија, Бахреин, Бразил, Индија, Индонезија, Либија, Мексико, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Тајланд и Уједињени Арапски Емирати. Касније су своје потписе повукли Ирак и Јордан. Ватикан није потписао јер је имао статус посматрача. Русија није била позвана на самит, а Кина је одбила да учествује. У Кремљу су раније изјавили да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.

Раније је председник Русије Владимир Путин изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као делова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција. Украјинска страна је ову иницијативу одбила.

Британски дипломата: Украјина ће морати да направи тешке територијалне уступке

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА