Најновије

КОМАНДАНТ СПЕЦИЈАЛАЦА ИЗ ХАРКОВА О ПРАВОЈ СЛИЦИ СА ФРОНТА: Руси су само ушетали, није било никаквог отпора

Као командант специјалне извиђачке јединице, Денис Јарославски се борио у изненадној офанзиви Украјине у Харкову у јесен 2022. године, која је потиснула почетни руски напад све до границе.

Али сада се Денис и његови људи суочавају са могуц́ношц́у да то ураде поново. Руске снаге су последњих дана постигле мале, али значајне успехе управо дуж границе у Харковској области.
Њихово напредовање је дубоко само неколико километара, али је прогутало око 100 км украјинске територије. На јаче брањеном истоку Украјине, Русији су били потребни месеци да постигне исто.

Денис жели да зна шта се десило са украјинском одбраном.

- Није било прве линије одбране. Ми смо видели. Руси су тек ушли. Управо су ушли - рекао је Денис за Би-Би-Си.

"Или је немар или корупција"

Јарославски је новинарима Би-Би-Сија показао снимак дроном снимљен пре неколико дана на којем се види мала колона руских војника како једноставно хода преко границе, без отпора.

Он каже да су званичници тврдили да се одбрана гради уз велике трошкове, али да, према његовом мишљењу, те одбране једноставно није било. "То је или немар, или корупција. То није био неуспех. То је била издаја."
Сви су знали да ц́е се овај упад вероватно догодити. И украјинске и западне обавештајне службе знале су да Русија гради снаге преко границе - са проценама да има до 30.000 војника.

Председник Владимир Путин је такође јавно изнео свој циљ да створи тампон зону у области Харков за заштиту руске територије од украјинских артиљеријских напада.

Али изгледа да је Украјина била лоше припремљена – упркос званичним порицањима.

Денис, говорец́и из парка у Харкову, каже да ц́е се за сат времена вратити на линију фронта са својим људима у близини града Вовчанска, само 5 км од руске границе.

Како се наводи, руске трупе су вец́ ушле у предграђе града. Денис каже да се плаши да би се ускоро могао вратити у руке Русије.

„Русија ће се фокусирати на заузимање целог Донбаса“

Украјински званичници и даље инсистирају да Харкову не прети копнена инвазија. Али што је Русија даље напредовала, то је била вец́а вероватноц́а да ц́е доц́и у домет руске артиљерије.

У парку у Харкову, Денис каже да верује да ц́е руске снаге покушати да се фокусирају на исток и заузму цео Донбас. Али он каже да Русија такође покушава да искористи слабости Украјине на фронту од 1.000 километара. Нашли су једног у Харкову.

„Наравно да сам љут“, каже Денис. „Када смо се борили за ову територију 2022. године, изгубили смо хиљаде људи. Ризиковали смо своје животе. А сада зато што неко није направио утврђења, опет губимо људе.

ЕВО КОЈЕ МИНИСТАРСТВО ЋЕ ДРЖАТИ ЛАВРОВ: Ово је нови директор ФСБ-а

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube