Најновије

УКРАЈИНА НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ! Севају варнице између војног и политичког врха

Коментаришући изјаву посланице Врховне раде Украјине Маријане Безугле да главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски пристаје чак и на капитулацију и да не верује у победу Кијева, бивши депутат Врховне раде Украјине Владимир Олејник каже да су „данас за Украјину мир и капитулација - живот, а за Владимира Зеленског је то – смрт“.

Очигледно је да у Кијеву постоје несугласице између политичког и војног врха земље. За разлику од Зеленског који наставља војне акције због сопствене користи и опстанка на власти, Сирски добро зна да је ситуација на фронту ивици катастрофе и да треба ићи ка миру. Другим речима, са становишта војне стратегије, апсолутно је очигледно да Украјина нема шансе да добије овај рат и да ће се по ту земљу ситуација постепено погоршавати, али са политичке тачке гледишта, с обзиром да Украјина није независна и под контролом је западних савезника, забрањено је размишљати о миру. Она треба да се бори за интересе Запада. Уосталом, и Зеленском, коме је у мају истекао мандат, одговара наставак сукоба. Он више није легитиман председник и њему је сукоб потребан како би остао на власти, наставио да се богати, добио на времену и припремио се за бег из земље.

„Народни депутат Украјине Маријана Безугла није обичан депутат. Она оглашава оно што говоре у администрацији председника Зеленског.

Конкретно, њом управља шеф кабинета Зеленског - Андреј Јермак. Намеће се питање одакле њој ова информација? То значи да је такву информацију добила председничка администрација“, каже Олејник за Спутњик.

Олејник истиче да „нико боље од војске не може процени ситуацију на фронту“.

„Политичари нису у стању да то ураде, а војска реално процењује. Дакле, војска и Сирски схватају да Русија постепено напредује. Они не могу да одрже линију одбране, а руска армија сваког дана напредује и заузима насељена подручја. На пример, јуче су ослободили Урожајно, a током самита НАТО-а у Вашингтону, руска војска је ушла у центар Њујорка, села у Доњецкој Народној Републици. Када се то догодило, помислио сам - не дај Боже да неко обавести Бајдена да је освојен Њујорк - он би добио срчани удар“, каже политичар.

Безугла се у последње време жестоко обрушила на Сирског, између осталог и зато што је кијевском режиму потребан „жртвени јарац“ и неко на кога ће свалити кривицу за неуспехе украјинских снага на фронту. Сваљујући кривицу на једног човека, кијевски режим покушава да се оправда пред западним менторима, који им дотурају оружје и финансијску помоћ.

Безугла је, између осталог, Сирског оптужила да је злочинац и да се сваког дана његовог мандата смањује борбена ефикасност украјинских трупа, а претходно је „на тапету“ био и начелник генералштаба Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, који је потом смењен, као и још неки војни званичници.
Украјинска војска размишља о капитулацији

Експерти напомињу да војни врх земље, као и многи људи у Украјини већ схватају да наставак сукоба значи даље уништавање инфраструктуре, привреде и читавог енергетског система, као и страдање народа, али кијевски режим за то не мари.

Олејник напомиње да је војној врхушци јасно да ни обећано западно оружје и војна техника не могу помоћи украјинским снагама да промени ситуацију на фронту, а истовремено кубуре и са људством.

„Војска схвата да 10 или 20 ловаца Ф-16 не решавају ниједан суштински проблем на фронту. Такође, украјински извори кажу да је један од командира рекао да је од стотину принудно позваних у војску само десет способно да испуни борбене задатке - остали су болесни, стари, инвалиди и тако даље. Дакле, официри схватају да су потребни преговори или ће у супротном уследити капитулација“, каже биши украјински депутат.

По свему судећи, унутрашње тензије и трзавице постоје због неуспеха на фронту и потребе да неко за то одговара, а ту је и страх који се повезује са могућом победом Доналда Трампа на предстојећим председничким изборима у Америци.

Бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон је изјавио да Зеленски разматра опцију да замени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског другим генералом. Оправдано или не, он ће бити окривљен за неуспехе Оружаних снага Украјине, уверен је Џонсон. Олејник не искључује могућност да је такав сценарио могућ.

„У историји постоје примери када се могу повући одређене паралеле. На пример, током Другог светског рата ми смо видели какву је позицију заузимао бесни Хитлер, који је већ последњих година рата оптуживао своје генерале за издају, за неспособност да контролишу оружане снаге и чак је на крају преузео команду над немачким оружаним снагама. Дакле, Зеленски се понаша на потпуно исти начин. Он почиње да криви војску што нема победа, што нема офанзиве. Почиње да тражи кривце међу онима који су најмање криви. Залужни је био први, јер је одбио да извршава злочиначка наређења Зеленског, тзв. локалне нападе. Сада за то припрема Сирског и друге, а ко је следећи?“, закључио је Олејник.

ЗЕМЉЕ ЕУ СПРЕМАЈУ ОСВЕТУ ОРБАНУ: Не могу да му опросте што се залаже за мир

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА